Byggeforhandlinger i gang: Dokumentarer sætter spot på store problemer i branchen

Overenskomstforhandlinger inden for byggeri kan ende med fælles henvendelse til politikere, siger forsker.

Flere dokumentarudsendelser har i løbet af 2024 sat fokus på problemer med arbejdsforhold og deciderede lovbrud i byggebranchen.

Det gælder eksempelvis TV 2-dokumentaren “Den sorte svane” og DR-dokumentaren “Underdanmark”.

Og det har sat spot på, hvordan virksomheder inden for byggeriet bruger underentreprenører, siger Søren Kaj Andersen, som er leder af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (Faos) ved Københavns Universitet.

– De tv-udsendelser vi har set, vidner om, at der foregår ting, som ikke bare er overenskomstbrud men brud på lovgivning. Det er momssvindel og måske ligefrem hvidvask, siger han.

– Det bliver en nøglediskussion i forhandlingerne, om der er tale om få brodne kar, eller om der er en mere udbredt adfærd blandt visse typer af byggevirksomheder, hvor der bliver fusket, lyder det videre.

Overenskomstforhandlingerne på byggeriets område er officielt blevet skudt i gang torsdag.

I løbet af den kommende tid skal DI Byggeri og 3F Byggegruppen forhandle nye overenskomster for cirka 85.000 medarbejdere i bygge- og anlægsbranchen.

“Den sorte svane” blev sendt første gang på TV 2 i maj 2024.

I udsendelsen møder man igennem skjulte optagelser blandt andet rockeren Fasar Abrar Raja, som ifølge Anklagemyndigheden gennem flere år snød med moms og skat for millioner af kroner gennem blandt andet et byggefirma.

I “Underdanmark” afslører DR, hvordan udenlandske migranter bliver brugt til at udføre livsfarligt arbejde på danske byggepladser.

Søren Kaj Andersen understreger, at arbejdsgivere og lønmodtagere som udgangspunkt ikke er enige om, hvor udbredt problemet er. Og derfor er de heller ikke enige om, hvordan det skal løses.

3F Byggegruppen har flere gange foreslået at indføre et såkaldt kædeansvar, hvor hovedentreprenører bliver ansvarlige for, at vilkår og regler bliver overholdt af underentreprenører længere nede i kæden.

Det vil dog være svært for lønmodtagerne at få arbejdsgiverne med på, vurderer Søren Kaj Andersen.

I stedet kan det ende med, at parterne i fællesskab beder politikerne på Christiansborg om hjælp.

– Når der er lovbrud involveret, kan parterne vælge at lave en fælles henvendelse til politikerne. På den måde kan man få politi og arbejdstilsyn med og sikre, at det ikke kun gælder overenskomstdækkede virksomheder men samtlige virksomheder, siger Søren Kaj Andersen.

Løn i forbindelse med udenlandsk arbejdskraft har igennem en årrække været en udfordring, når overenskomster på byggeriets område skulle fornys.

Alligevel er risikoen for et sammenbrud i denne omgang begrænset, mener Søren Kaj Andersen.

– Det har været et emne, der har fyldt voldsomt meget. Men vi har også set, at man gang på gang har formået at indgå aftaler. Så min forventning er, at parterne også denne gang kan nå frem til en aftale, siger han.

En signalfejl gør, at tog i hele landet bliver aflyst og forsinket torsdag morgen, skriver DSB.

Illustrationsfoto.