Er du ejer af en bil med fossil brændstof? Så kan du nu måske se frem til at betale mere, når du skal tanke. En afgiftsstigning betyder nemlig nu, at mange bilister vil blive påvirket med højere udgifter
En stigning på 50 øre pr. liter diesel fra 1. januar er nu trådt i kraft.
Men det er ikke kun dårlige nyheder for dieselbilsejere. En politisk aftale, som regeringen har indgået med SF, De Konservative, Enhedslisten og De Radikale, indebærer, at den såkaldte udligningsafgift bliver sænket. Udligningsafgiften er en særskilt afgift, som dieselbilsejere betaler, fordi diesel traditionelt har haft en lavere afgift end benzin.
Men hvad betyder det egentlig for din økonomi som dieselbilsejer?
FDM har foretaget en beregning, der viser, at hvis du kører under 25.000 kilometer om året i din dieselbil, vil du kunne opnå en besparelse. Den lavere udligningsafgift vil nemlig kunne opveje den stigning i dieselafgiften, som træder i kraft 1. januar. Det betyder, at hvis du kører mindre, kan du drage fordel af den nye aftale. Her vil stigningen ikke kunne mærkes så hårdt på pengepungen.
Kan dieselbil betale sig?
Men hvis du derimod kører meget i din dieselbil, vil de højere omkostninger ved den forhøjede dieselafgift hurtigt overstige besparelserne. Det skyldes altså den noget lavere udligningsafgift. For dem, der kører mere end 25.000 kilometer årligt, kan den samlede afgiftshøjde dog føre til en markant stigning i udgifterne til brændstof.
Så kort sagt: Hvis du kører relativt lidt, kan det nu bedre betale sig at eje en dieselbil. Dette især når den lavere udligningsafgift tages i betragtning. Men for dem, der kører langt, kan det være på tide at overveje, om diesel stadig er det mest økonomiske valg.
Hvis du har en dieselbil, og du ved, at du skal køre langt i fremtiden, kan det være en god idé at tanke op inden 1. januar for at få mest muligt ud af de nuværende brændstofpriser.