Fund af asbest er mere omfattende end først antaget. “Det er uheldigt, men der var ingen af os, der vidste noget,” siger direktøren.
“Så snart det blev konstateret, lukkede vi ned. Vi holdt kun åbent tre dage mellem jul og nytår. Men størstedelen af museet er altså åbent igen. Vi håber på at kunne åbne for den sidste del af udstillingerne igen i uge fire,” forklarede museumsdirektør Ole Nielsen til TV 2 Øst dengang.
“Det er uheldigt, men der var ingen af os, der vidste noget. Jeg har siddet i det her hus i 13 år. Der er ikke målt noget over grænseværdierne, så jeg har ikke nogen formodning om, at vi er blevet forgiftet,” siger Ole Nielsen til mediet.
For et par dage siden meddelte Silkeborg Museum, at asbest kun var blevet fundet i en tredjedel af udstillingsbygningerne i en kælder.
Men nu viser det sig, at omfanget af asbestangrebet er større, end man først antog.
Det viser en rapport fra Dansk Miljørådgivning, som TV2 Øst har fået aktindsigt i.
‘På baggrund af prøveresultaterne vurderes det, at der sket spredning af asbest i hele bygningen,’ står der i rapporten.
Her er der blandt andet fundet asbest på kontorer og et skrivebord. Noget som museumsdirektør Ole Nielsen altså beskriver som “uheldigt”.
En tredjedel af udstillingsbygningerne lukket ned
Kort før jul blev en tredjedel af udstillingsbygningerne på Silkeborg Museum ellers lukket ned. Her blev der foretaget målinger af både materiale og luft, der viste fund af asbest.
Målingerne afslørede spor af asbest både på varmerør i kælderen, på vægfliserne på toilettet i stueetagen og omkring terrazzovinduerne på samme etage.
Hertil blev der fundet asbest i ni ud af ti luftprøver – blandt andet i syv forskellige rum på første sal på gulv, kommode og hylder og på kældertrappe og reol i et kælderdepot
Direktør tog fejl
Museumsdirektør Ole Nielsen ærgrer sig over den nylige udvikling, men understreger, at han kun udtalte sig om det, han vidste på tidspunktet.
“Man udtaler sig på baggrund af det, man ved. Jeg valgte at sige det, jeg vidste,” fortæller Ole Nielsen til mediet.
Han forklarer videre, at det er Silkeborg Kommune – og ikke ham personligt – der modtager rapporten, da museet lejer bygningerne.
“Det er da rigtig irriterende, at det viser sig, at der også er andre steder,” siger han.
Som følge af rapporten er hele bygningen på Silkeborg Museum nu lukket ned. Derudover bliver stueetagen rengjort, mens kælderen er blevet forseglet.
Museumsdirektøren har bedt rengøringspersonalet prioritere stueetagen. Samtidig håber han, at bygningen kan tages i brug igen i slutningen af uge fire.