Fagbevægelsen roser færre krav i beskæftigelsesindsatsen, men kritiserer, at regeringen ikke tør lade a-kasserne tage større ansvar.
Den nye beskæftigelsesreform gør det lettere at være ledig – men ikke nødvendigvis hurtigere at komme i job. Det mener Akademikerne, som repræsenterer 500.000 medlemmer. Organisationen kalder reformen et skridt i den rigtige retning, men kritiserer, at regeringen ikke benytter chancen for at fremtidssikre flexicurity-modellen ved at lade a-kasserne spille en større rolle. Det skriver Akademikerne i en pressemeddelelse.
Reformen forenkler reglerne og mindsker kravet til dokumentation, hvilket vækker glæde hos hovedorganisationen. Men samtidig efterlyser de mere mod og langsigtet strategi fra politikerne.
”Det er positivt med langt flere forenklinger – desværre også lidt færre fremskridt end håbet,” siger administrerende direktør Sofie Nilsson og fremhæver samtidig, at flere midler til investeringer i seniorer er et vigtigt skridt.
Akademikerne havde gerne set, at flere ledige blev i a-kasserne i længere tid. Her mener organisationen, at der er bedre kendskab til medlemmernes brancher og jobmuligheder – og dermed større chance for hurtig beskæftigelse.
”Nu står det klart, at regeringen ikke tør give a-kasserne en større og permanent rolle i beskæftigelsessystemet,” lyder det fra arbejdsmarkedsdirektør Anne Sofie Fogtmann, der også beklager, at midlerne dermed ikke i højere grad prioriteres til dem, der er længst fra arbejdsmarkedet.
Organisationen glæder sig dog over, at regeringen og aftalepartierne har valgt at droppe planlagte uddannelsesbesparelser.
”Det er vigtigt for et velfungerende arbejdsmarked, at alle ledige har adgang til kompetenceudvikling,” siger Sofie Nilsson.
Reformen indeholder samtidig en række forsøg, hvor dagpengemodtagere i en periode forbliver længere i a-kassen, og hvor private aktører får mulighed for at stå for indsatsen. Den del vækker bekymring hos Akademikerne – især hvis der ikke følges ordentligt op.
”Det er alpha omega, at det ikke ender i et nyt regelkaos,” siger Anne Sofie Fogtmann og understreger vigtigheden af, at evalueringerne tager højde for forskelle i brancher og geografi.
En analyse fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd peger på, at øget kommunal frihed kan føre til forskelsbehandling af ledige. Uden fælles nationale retningslinjer risikerer man, at borgernes retssikkerhed og adgang til hjælp varierer fra kommune til kommune.