Airfryer-ejere advares: Denne populære madvare bør undgås

Illustrationsfoto.

Airfryeren har for længst indtaget de danske køkkener som en af tidens mest populære køkkenmaskiner. Den lover sprøde kartofler, hurtig opvarmning og mindre fedt – og er derfor blevet fast inventar hos mange.

Men nu lyder en advarsel til alle airfryer-brugere: Du bør ikke tilberede alle typer mad i den. Og der er især én bestemt fødevare, som mange har i køleskabet, der kan gøre mere skade end gavn.

En favorit giver problemer

Airfryeren er genial til mange ting – kylling, grøntsager, pommes frites og endda bagværk. Men det er langt fra alt, der egner sig til maskinens varmluft. Ifølge ekspert Isabella Forgoine er der især én ting, du bør holde langt væk fra airfryeren. Dette uanset hvor fristende det er.

Den fødevare, der ifølge eksperten bør undgås, er bacon.

“Bacon er ikke nødvendigvis nemmere at lave i en airfryer. På grund af dets høje fedtindhold og manglen på tilsat olie kan det ende med at blive mere besværligt, end det er værd,” siger Isabella Forgoine, som er ekspert i små køkkenapparater hos AO, ifølge det britiske medie Express.

Skjulte risici – og besværlig rengøring af airfryer

Grunden er enkel: Når bacon tilberedes, smelter fedtet – og i en airfryer drypper det direkte ned i bunden af apparatet. Her kan det danne en fedtet, ildelugtende belægning. Den er både svær at rengøre og risikerer at påvirke maskinens levetid og ydeevne.

Derudover kan den varme, luftbaserede tilberedning få fedtet til at sprøjte. Det både sviner og øger risikoen for overophedning eller uønskede lugtgener i hjemmet.

Ifølge Forgoine er det derfor langt mere sikkert og praktisk at lave bacon på en traditionel pande eller grill. Mest fordi, at fedtet så enten fordamper eller kan løbe fra uden problemer.

Men hvad hvis du alligevel vil forsøge?

Hvis du trods advarslerne vil prøve kræfter med bacon i airfryeren, findes der dog en måde at gøre det på.

Ifølge BBC Good Food bør man højst lægge tre skiver bacon i kurven ad gangen og sørge for, at de ikke overlapper. Temperaturen skal være omkring 200 grader, og stegetiden bør justeres alt efter ønsket sprødhed:

“Tilbered streaky bacon i seks til ti minutter – seks minutter for letstegt bacon og op til ti minutter for en sprødere konsistens,” lyder deres anbefaling.

Airfryeren er stadig en fantastisk og alsidig hjælper i køkkenet – men når det gælder fedtholdige fødevarer som bacon, bør du tænke dig om en ekstra gang.

For mens du måske håber på sprød morgenmad, kan du i stedet ende med fedtsprøjt, dårlig lugt – og en airfryer, der hurtigt skal skiftes ud.

København får en ny digital løsning, der skal gøre det markant lettere at finde parkering i København. En ny app er netop blevet lanceret og er klar til download.