Giftlinjen advarer om nu om en helt ny trend. Den alternative medicinverden er i øjeblikket optaget af en usædvanlig tendens. Flere personer begynder at eksperimentere med en særlig ting i behandlingen af en række lidelser.
Der er tale om en praksis, som i øjeblikket vinder frem i visse kredse. Svampen bruges til at afhjælpe problemer som søvnforstyrrelser, stress og ADHD. Men eksperter advarer om, at den voksende interesse for naturlige behandlinger med svampe kan være både farlig og uforudsigelig.
Selvbehandling med svampe, der potentielt indeholder kraftige gift, kan have alvorlige konsekvenser, hvis doseringen ikke er korrekt. Netop det advarer Giftlinjen nu om.
Og det er netop også her, eksperterne ser en stor risiko. Mange af de svampe, der bruges til medicinske formål, har stor variation i deres indhold af aktive stoffer. Det gør det svært at kontrollere, hvilken effekt de vil have på kroppen. Usikkerheden betyder, at selv små doser kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko, hvis ikke de håndteres korrekt.
Giftlinjen advarer om farlig tendens
Derfor er der nu en voksende bekymring blandt sundhedsfaglige eksperter, som har observeret en stigende tendens i brugen af en bestemt svamp i Danmark. Den bliver benyttet til behandling for alt fra søvnproblemer til psykiske lidelser. Folk bliver tiltrukket af de påståede helbredende egenskaber, men risikoen for utilsigtede virkninger, herunder forgiftning, er ikke til at overse.
Fra både Center for Rusmiddelforskning og foreningen Psykedelisk Samfund meldes der om, at folk er begyndt at samle svampen, behandle den og bruge den i små doser.
I Danmark er det især én type svamp, der tiltrækker sig opmærksomhed i disse kredse. Svampen, som er kendt for sin stærke giftighed, bliver nu både samlet og behandlet af personer, der søger alternativer til mere etablerede medicinske behandlinger. En af de største farer ved denne praksis er, at svampens indhold kan variere drastisk. Det er altså svært forudse, hvordan den vil påvirke en person.
“Det, der kan være problemet, er, at den mængde du fik en effekt af den ene dag, får du ikke nødvendigvis samme effekt af en anden dag,” forklarer Anja Huusom, overlæge hos DR Nyheder Giftlinjen til.
“Det kan være meget svært at forudse, så derfor er det en risikabel måde at prøve at behandle sig selv på,” siger hun videre i en udtalelse til DR Nyheder.
Den kan være dødelig
Når det gælder svampe i Danmark, er der flere farlige arter, som alle kan have giftige virkninger. Nogle af de mest kendte er for eksempel den røde fluesvamp, men også andre arter som hvid fluesvamp, grøn fluesvamp og randbæltet hjelmhat er blandt de farligste svampe, der findes i naturen. Rød fluesvamp kan give alvorlige symptomer som kvalme, opkastning og svimmelhed, og ved indtagelse i større mængder kan den være dødelig. Det er netop den røde fluesvamp, der vinder frem i de alternative miljøer advarer Giftlinjen.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en svamp, du har fundet, er giftig, eller hvis du har spist en svamp og oplever symptomer på forgiftning, bør du hurtigt kontakte Giftlinjen. De tilbyder rådgivning og kan hjælpe med at vurdere, om der er behov for akut lægehjælp. Giftlinjen kan nås på telefonnummer 8212 1212.