Fagbevægelsens Hovedorganisation er åben for en krigsskat for at finansiere oprust af dansk forsvar
FH-formand Morten Skov Christiansen er åben for en krigsskat for både borgere og virksomheder for at bidrage til de store omkostninger, der venter, når dansk forsvar skal oprustes.
Det skriver Børsen om fagbevægelsens nummer et, som dog stiller en række krav.
– Lønmodtagerne bidrager allerede ekstremt meget til det her samfund. Men når vi står foran så stor en ændring af økonomien, skal vi være ærlige at sige, at en krigsskat kan være nødvendig, siger han.
Det kunne eksempelvis ske ved at forhøje bundskatten, som alle skatteydere betaler. Det vil i så fald skulle suppleres af skattestigninger for dem, der betaler en høj lån.
Fagbevægelsen vil kun acceptere det, hvis det er rimeligt ifølge manden, der står i spidsen for 64 fagforbund og 1,3 millioner lønmodtagere.
Det er uvist, hvor stor en regning Danmark står over for.
I sidste uge lød det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i Politiken, at det kan være op mod fire procent af bruttonationalproduktet, som er værdien af Danmarks årlige produktion.
Det vil betyde, at staten skal bruge mere end 100 milliarder kroner om året mod 68 milliarder kroner i dag.
Desuden ventes omkostninger til den grønne omstilling samt til klimatilpasning, og så vil Socialdemokratiet dæmpe stigningen i pensionsalderen.
– Hvis man siger, at nu skal lønmodtagerne betale regningen, så køber vi den ikke. Det er en meget farlig vej at gå, og jeg frygter, at det vil få opbakningen til de bærende samfundsinstitutioner og selve vores samfundskontrakt til at lide knæk, siger Morten Skov Christiansen til Børsen.
Han mener, at alle skattelettelser skal rulles tilbage, statsgælden skal øges, og at der skal bruges af det økonomiske råderum, som er statens forventede overskud på sigt.
Talerør for de danske virksomheder Dansk Industri mener også, at der skal investeres mere i forsvar og sikkerhed. Men en krigsskat er den forkerte vej at gå, lyder det.
– Det er en taberstrategi. Det vil gøre alle fattigere, og i en turbulent verden, hvor der også er en handelskrig, der banker på, er det den helt forkerte vej at gå, siger topdirektør Lars Sandal Sørensen fra DI.
Han mener i stedet, at Danmark skal polstre sig yderligere ved at lave flere reformer.
– Derfor er det nødvendigt at fortsætte reformkursen. Det er det, der sikrer vores samfund og vores fremtid, og nu er kravet til ambitioner og hastighed af reformerne blot blevet endnu højere, siger han i en skriftlig kommentar.
/ritzau/