Det er efterhånden højsæson for svampe i den danske natur.
Mange danskere nyder at gå på svampejagt i de danske skove, hvor man kan finde mange gode ting lige fra kantareller til Karl johan svampe, som kan være lækre at servere til middagen.
Men nu sender Fødevarestyrelsen en advarsel midt i højsæsonen.
Fødevarestyrelsen advarer nu midt i højsæsonen.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Man skulle dog tro, at hvis man dropper turen i skoven og blot køber sine svampe i supermarkedet, at faren så var ikke eksisterende.
Men det er desværre ikke tilfældet. Der er stadig grund til at være særdeles opmærksom.
Det er nemlig ikke alle svampe, som er lige så uskyldige, som de kan se ud.
Fødevarestyrelsen advarer nemlig mod at spise for mange champignon og portobellosvampe.
Det skriver B.T.
Begge sorter – uanset om de er økologiske eller konventionelt dyrkede – indeholder naturlige stoffer kaldet phenylhydraziner.
Disse stoffer kan være kræftfremkaldende, hvis man spiser dem i store mængder.
I gennemsnit konsumerer danskerne to kilo svampe om året.
Fødevarestyrelsen understreger, at særligt dem, som ofte har svampe på menuen bør være særligt varsomme.
De anbefaler i samme ombæring, at man altid bør tilberede champignoner før servering for at mindske risikoen.
Varmebehandling kan reducere indholdet af uønskede stoffer, og derfor bør man undgå indtagelse af rå champignon.
Derudover lyder rådene:
- Skyl svampene og tilbered dem ved stegning, kogning eller bagning.
- Genbrug ikke kogevand eller stegefedt fra champignon.
- Variér kosten og spis gerne andre svampetyper.
Som myndigheden udtrykker det:
”Vores anbefaling er at stege eller koge champignon og hælde vandet fra eller lade det dampe af. Du kan også med fordel anvende andre spisesvampe end champignon.”
Også andre svampe kræver omtanke. Shiitakesvampe er ikke kræftfremkaldende, men de kan til gengæld udløse hududslæt, hvis de spises rå.
Stoffet lentinan kan give kløende mærker i huden et døgns tid efter indtagelsen, men risikoen mindskes væsentligt, hvis svampene opvarmes tilstrækkeligt.