Ny SU-reform strammer grebet: Mindre støtte og øget pres på studerende. Fra 2027 får nye studerende færre SU-klip – og flere økonomiske udfordringer i studiebyerne
En ny SU-reform er vedtaget og træder i kraft fra januar 2027. Fremover får studerende, der starter på en videregående uddannelse i sommeren 2025 eller senere, kun SU svarende til uddannelsens normerede længde. Den samlede SU-ramme skæres ned fra 70 til 58 klip, mens enkelte grupper – som studerende med handicap eller enlig forsørgerstatus – tildeles 12 ekstra klip. Samtidig bliver det muligt at tage op til 24 måneders slutlån.
Målet med reformen er at øge gennemførelsespresset og sikre, at støtten målrettes de studerende, der har mest behov. Men kritikken lader ikke vente på sig.
En ny analyse fra Finans Danmark viser dog, at SU’en i forvejen sjældent slår til, når det gælder boligudgifter i de største studiebyer. Særligt i hovedstaden er husleje og boligpriser langt højere end SU-satsen på 7.086 kr. Udbuddet af små ejerlejligheder er lavt, og de eksisterende er ofte for dyre til studerende uden økonomisk støtte hjemmefra. Billigere alternativer som studie- eller almenboliger findes – men her er ventetiderne lange.
Hos Dansk Erhverv har tidligere vis opbakning til reformens overordnede linje. Dog men mener de, at to centrale problemer ikke løses: For det første frygtes der, at færre vil vælge erhvervskandidatuddannelser uden SU. For det andet mener Dansk Erhverv, at reformen burde tage hånd om SU-udgifter til internationale studerende.
Reformen bliver betragtes som både en økonomisk og politisk prøveste, ikke kun for de studerende, men også for ambitionerne om et mere bæredygtigt uddannelsessystem.