Mere end tusind medlemmer af den danske musikbranche råber op: ‘Stop rædslerne i Gaza’

Arkivfoto: Tessa er blandt dem, der har skrevet under på brevet

Kendte navne som Malte Ebert, Tessa og Michael Falch er blandt de mere end tusind musikere og musikbranchefolk, der kritiserer Danmarks rolle i konflikten mellem Israel og Palæstina.

Torsdag den 24. juli 2025 kunne Information viderebringe en kronik med en meget lang række af afsendere.

Brevet er adresseret til “Mette Frederiksen (S), udenrigsminister Lars Løkke (M), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), den danske regering og det danske Folketing”.

Og budskabet er klart: “Stop rædslerne i Gaza.”

Sådan lyder det i samlet flok fra de mere end tusind danske musikere, sangere, komponister, producere, teknikere og fagfolk, der har skrevet under på brevet.

De stiller sig nu bag de i alt over 800 forfattere og filmfolk, der ligeledes har været ude med riven efter den danske regering.

“Går imod danske værdier”

Ifølge kronikken gør regeringen den danske civilbefolkning medskyldige i blandt andet “etnisk udrensning, folkemord og brud på menneskerettigheder.”

Og afsenderne af brevet vil altså ikke være med til at støtte Israels krigsførelse i Gazastriben.

Det går slet og ret imod de danske værdier, mener blandt andre MØ, Jesper Binzer, Anisette, Poul Krebs, og Kasper Winding.

“Det er på høje tid, at Danmark sætter handling bag værdier som demokrati, ytringsfrihed og international lov,” lyder det blandt andet i brevet, hvor musikerne stiller en række krav til den danske regering.

(Artiklen fortsætter under infoboksen)

“Udslettelse af kulturarv og musiktraditioner”

Brevets afsendere arbejder alle med musik i deres hverdag, og derfor gør det dem ondt at se deres palæstinensiske kolleger lide.

“Nogle af verdens mest smukke stemmer er blevet gjort tavse, og en betydningsfuld kulturarv og tradition går tabt,” skriver de blandt andet.

Ifølge brevet kan Israels angreb resultere i, at Palæstinas musiktraditioner og kulturarv bliver fuldstændig udryddet.

En bølge af support

De danske musikbranchefolk tilslutter sig nu den verdensomspændende bølge af support for Palæstina, der har skyllet ind over den internationale musikscene.

Forleden kickstartede det britiske triphop-kollektiv Massive Attack en ny britisk og irsk bevægelse, da de med support fra en række andre musikere lancerede det såkaldte ‘Ethical Syndicate Palestine’.

Alliancen har til formål at stille den britiske regering til ansvar for deres rolle i krigen og hjælpe musikere, der har oplevet negative konsekvenser som følge af deres support for Palæstina.

Blandt medlemmerne af ‘Ethical Syndicate Palestine’ er Dublin-bandet Fontaines D.C., der skabte debat i Danmark efter deres Palæstina-demonstration på Roskilde Festival.

Gruppen Kenny, der består af to af landets mest populære musikere Gilli og Benny Jamz, optræder lørdag aften på Roskilde Festival. Her har succesduoen indtaget Orange Scene, blandt andet med et budskab, der tidligere på ugen har skabt stor debat.