Vild natur rykker ind på Københavns boldbaner

Foto: Københavns Kommune Kultur- og Fritidsforvaltningen

Københavns Kommune omdanner dele af byens idrætsanlæg til grønne oaser for blomster, insekter og fugle.

Københavns Kommune er i fuld gang med at give byens idrætsanlæg et grønt løft – og ikke med flere fodboldmål eller løbestier.

I stedet skal naturen have bedre betingelser.

Op mod to procent af de grønne arealer omkring boldbaner og stier bliver i disse år forvandlet til små oaser for planter, insekter og fugle.

Det oplyser Kultur- og Fritidsforvaltningen i en pressemeddelelse, hvor de løfter sløret for de mange nye initiativer.

Mere plads til naturen

Rundt omkring ved kommunens idrætsområder skal der fremover vokse vilde blomster i udkanten af banerne, mens bier og sommerfugle får nye levesteder langs hegn og stier.

Naturen skal ganske enkelt have mere plads – også midt i byen.

De udvalgte områder bliver tilpasset med fokus på biodiversitet. Nogle steder bliver græsset skiftet ud med farverige blomsterenge. Andre steder opføres kvashegn, plantes hjemmehørende buske eller skabes små vandhuller. Insekthøje og fuglekasser skyder op og bliver hjem for både summende og syngende byboere.

Tiltagene varierer fra anlæg til anlæg, men har ét fælles mål: at gøre plads til mere og rigere natur i København – også der, hvor man mindst venter det.

“Det er glædeligt, at vi får omdannet så mange randområder til områder, der blomstrer og summer af liv. Og bare for ikke at lyde naiv, så er vi med på at tre vilde blomster og en bi gør ingen biodiversitet. Alligevel er der på byens idrætsanlæg, som er en vigtig del af københavnernes hverdag, en god mulighed for at lade natur være natur, så blomster og insekter får plads i udkanten af boldbanerne. Det er vigtigt med liv både på og uden for banen,” siger kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (RV).

De første områder er omlagt på Kløvermarken, og denne sommer er der fokus på områder ved blandt andet Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark.

Herefter følger flere anlæg i takt med, at områderne udpeges og omlægges.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

En del af biodiversitetsstrategien

Tiltaget er en del af Københavns Kommunes biodiversitetsstrategi, som skal være med til at vende udviklingen for de vilde arter i byen. Strategien bygger blandt andet på idéen om, at selv små grønne lommer og korridorer kan gøre en forskel – især når de forbindes og får lov til at udvikle sig over tid.

“Vi skal bruge alle de rum, vi kan, til at understøtte biodiversiteten. Ved at tænke nyt og vildere i de områder, der allerede er grønne, kan vi skabe mere værdi for både naturen og københavnerne,” siger Lars Becher, der er serviceområdechef i Kultur- og fritidsforvaltningen.

Og det handler ikke om at nedlægge boldbaner.

Tværtimod.

Det handler om at udnytte de mellemrum og kanter, som i forvejen ikke bliver brugt aktivt – områder, der kan få nyt liv som blomsterenge, insekthøje eller små vandhuller. Kvashegn, fuglekasser og buske plantes strategisk, så de understøtter økosystemerne og skaber sanselige åndehuller i byen.

Idrætsanlæggene er i forvejen populære opholdssteder for børn og voksne – ikke kun til fodbold og løb, men også til leg, samvær og pauser i solen. Derfor giver det god mening at lade netop disse steder blive levende eksempler på, hvordan biodiversitet og byliv sagtens kan gå hånd i hånd.

Copenhagen Pride har netop afsløret årets program, der endnu engang hylder mangfoldighed og inklusion.