Myten er død: Barsel ødelægger IKKE din pension, viser ny rapport

Scanningsbillede af baby

En ny analyse peger på noget forbløffende: Det er nemlig ikke selve barslen, som påvirker kvinders pension mest. Det er det faktum, at flere går på deltid efterfølgende.

Der har i mange år været talt om, at barsel har en enorm indvirkning på kvinders økonomiske situation – herunder deres pensionsopsparing.

En ny analyse fra Forsikring & Pension punkterer myten om, at barsel er den største økonomiske synder i kvinders pensionsopsparing. Ifølge analysen er det ikke månederne på barsel, der har den største økonomiske betydning. I stedet er det mange kvinders efterfølgende valg om at gå ned i tid, som påvirker pensionen markant.

Tallene viser, at kvinders pensionsindbetalinger kun falder med omkring 8.600 kr. det første år efter, de har fået barn. Samtidig ses et lønfald på 22 %. Dette skyldes blandt andet, at mange overenskomster sikrer, at der fortsat indbetales pensionsbidrag – også i perioder, hvor man kun modtager barselsdagpenge.

Analysen peger på, at den største påvirkning ikke sker under barslen, men bagefter. Fem år efter det første barn er født, arbejder hele 40 % af mødrene på deltid. Det er en fordobling i forhold til før barnet blev født. Valget om deltid trækker dog pensionsopsparingen ned på længere sigt. Færre arbejdstimer betyder færre pensionsbidrag over mange år, hvilket overstiger det midlertidige fald under barslen.

Fædre på banen giver løft til mødre

Trods analysen fra Forsikring & Pension viser en ny rapport fra Beskæftigelsesministeriet, at der stadig er ulighed mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet – og det handler om langt mere end deltidsarbejde. Rapporten peger på, at selvom kvinders beskæftigelse er steget, halter de stadig bagefter mænd, især når det gælder løn og pension.

Løngabet er særligt tydeligt blandt ledere, og udviklingen i ligeløn er gået i stå.

Kvinderne halter efter

Tallene fra Beskæftigelsesministeriet bakkes op af tal fra pensionsvirksomheden Pension for Alle. Her ses det, at selvom ligestillingen er forbedret, og flere fædre tager barsel, så halter kvinder fortsat efter mænd – både hvad angår løn og pensionsopsparing.

Især i lederstillinger er løngabet markant, og det afspejler sig direkte i pensionsformuerne. I gennemsnit har kvinder tæt på pensionsalderen 23 % mindre sparet op end mænd.

Kilderne peger på, at øremærket barsel er et skridt i den rigtige retning. Men der er fortsat behov for, at både arbejdsgivere, medarbejdere og samfundet som helhed tager ansvar for at sikre reel økonomisk ligestilling – også når det gælder pension.

Corona Camping klar med kampsang: “Køge kommune – i mangler respekt for mennesker”