Statuer og mindesmærker hylder stadig mest mænd. Nu beder Kulturministeriet og Aalborg Universitet danskerne om hjælp til at finde de kvinder, der fortjener en plads i det offentlige rum.
I dag er det offentlige rum præget af kunstværker, statuer og mindesmærker, der hylder mænd, som har spillet en central rolle i Danmarks historie.
Men mange betydningsfulde kvinder er stort set usynlige – til trods for deres vigtige bidrag gennem tiden.
Derfor beder Aalborg Universitet og Kulturministeriet nu danskerne om hjælp til at komme med deres bud på de kvinder i danmarkshistorien, som fortjener større anerkendelse.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
På borgerbidrag.dk kan danskerne således nu komme med deres forslag til danske kvinder, som bør hædres og løftes frem i lyset.
”Hvis vi ser os om i København, så er der flere statuer af fabeldyr end af kvinder. Det er jo helt skævt. Og på samme måde findes der mange kvinder i alle dele af landet, som ikke har fået den hæder, de fortjener, selvom de har været helt centrale i danmarkshistorien. Tag for eksempel Nina Bang, som var Danmarks første kvindelige minister eller Karen Volf en af vores helt store iværksættere. For mig er det vigtigt, at fremtidens generationer møder forbilleder i det offentlige rum, som de kan spejle sig i. For vi har alle brug for forbilleder,” siger kulturminister Jakob Engel-Schmidt.
Også professor fra Aalborg Universitet, Poul Duedahl, bakker op om initiativet. Han fortæller, at tiden nu er inde til at få flere kvinder med i fortællingen.
”Det er over 100 år siden, at kvinder i Danmark fik stemmeret, men den indebar tilsyneladende ikke retten til en stemme i danmarkshistorien. Faktisk udgør kvinder stadig i gennemsnit kun en tiendedel af navnestoffet i bøger, der kalder sig danmarkshistorier. Det samme fravær finder man i kunsten i det offentlige rum. Det er der mange grunde til, men manglen på betydningsfulde kvinder er ikke blandt dem. Faktisk flyder fortiden over med egnede kandidater. Derfor har vi brug for, at folk rundt om i hele landet hjælper til med at udpege netop de kvinder, som vi – i hvert fald og som minimum – bør minde, så vi langt om længe får gjort danmarkshistorien til vores fælles historie”.