EU-møde afslører: Europas fremtid afhænger af grøn teknologi – men tiden er knap!

Foto: Ulrik Jantzen

DI har været til middag med EU-kommissæren og Den Europæiske Investeringsbank. Mødet skal sikre, at Europa fastholder sin førerposition inden for biosolutions.

Ritzau kunne fornyeligt berette, at EU’s erhvervsministre, EU-kommissær Stéphane Séjourné og chefen for Den Europæiske Investeringsbank, Nadia Calviño, er mødtes til en middag i Industriens Hus. Samtalen fokuserede særligt på, hvordan Europa kan fastholde sin globale førerposition inden for biosolutions.

Under det danske EU-formandskab står biosolutions højt på den politiske agenda. Dansk Industri opfordrer EU til at fremskynde implementeringen af konkrete tiltag, der kan halvere godkendelsestiderne og fjerne bureaukratiske hindringer for virksomheder inden for biosolutions.

“Danmark har en enestående mulighed for at sætte retning og tempo for EU. Biosolutions er et oplagt eksempel på, hvor resolut handling er nødvendig, hvis vi skal fastholde og udbygge vores styrkeposition,” siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør ved DI til Ritzau.

Der er dog allerede initiativer i støbeskeen. EU-Kommissionen arbejder på en ny bioøkonomistrategi, der bygger videre på tidligere strategier fra 2012 og 2018 og skal tage fuldt udgangspunkt i den bioteknologiske revolution.

Strategien har fire konkrete mål for en grønnere og mere konkurrencedygtig fremtid:

  • Sikre EU’s bioøkonomis konkurrenceevne ved at fremme investeringer og skalering af bio-baserede løsninger.
  • Øge cirkulariteten og ressourceeffektiviteten gennem højværdianvendelse af biomasse og bæredygtig produktion.
  • Sikre en bæredygtig forsyning af biomasse ved at støtte landmænd og skovbrugere, som bidrager til økosystemer og lokal vækst.
  • Styrke EU’s globale position inden for bioteknologi, biokemikalier og bio-baserede materialer.

Strategien skal gøre Europa til et globalt fyrtårn for grøn innovation, samtidig med at den understøtter EU’s klima- og energimål for 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Nyt forslag til EU’s landbrugsbudget