Beslutningen om at hæve pensionsalderen fra 69 til 70 år har mødt enorm kritik. En ny undersøgelse fra STAR viser dog, at de danske seniorer gerne vil arbejde videre
Tilbage i foråret besluttede Folketinget, at folkepensionsalderen skulle hæves fra 69 til 70 år. Beslutningen mødte dengang stor kritik fra alt lige fra politikere til fagbevægelser.
Cheføkonom for Fagbevægelsens Hovedorganisatio, Damoun Ashournia, var blandt kritikerne. I et debatindlæg fra organisationen udtalte han blandt andet således:
“Det, vi har brug for, er investeringer i forebyggelse og fastholdelse – ikke en automatisk højere pensionsalder.”
De danske seniorer overgår de nordiske naboer
Seneste undersøgelser, udarbejdet af STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), viser dog, at seniorerne gerne vil forsætte. Undersøgelsen peger blandt andet på en udvikling, hvor flere medarbejdere over 70 år i stigende grad indgår på arbejdsmarkedet.
Velviljen til at blive på arbejdsmarkedet er nu så stor, at danske seniorer overgår de nordiske naboer. I aldersgruppen 70-74 år har Danmark i dag en højere beskæftigelsesfrekvens end både Sverige og Norge.
Arbejdsmarkedet vil gerne seniorerne
Samtidig viser tal fra en ny undersøgelse lavet af TEKNIQ, (den danske brancheorganisation for mekaniske og elektriske installatører), at halvdelen af virksomhederne i branchen har seniorer ansat. Intet mindre end 4 ud af 10 arbejder på fuld tid.
I selvsamme artikel fra TEKNIQ udtaler Troels Blicher Danielsen, adm. direktør, sig således:
“Seniorerne er en kæmpe ressource. De har ikke bare håndværket i hænderne, men også erfaringen til at lære fra sig – det er guld værd i en tid, hvor vi kæmper for at fastholde og rekruttere faglærte.”
Både TEKNIQ og STAR peger på, at der er en enorm velvilje fra seniorerne om at blive på arbejdsmarkedet – en velvilje, som virksomhederne så småt har fået øjnene op for.