Danmark tager et historisk kvantespring med oprettelsen af selskabet QuNorth, som skal huse og drive Magne – verdens hidtil stærkeste kvantecomputer
Bag projektet står EIFO (Danmarks Eksport- og Investeringsfond) og Novo Nordisk Fonden. I en artikel fra EIFO beskriver virksomhederne, at de tilsammen har investeret intet mindre end 600 mio. kr. i projektet. EIFO og Novo Nordisk Fonden begrunder købet af Magne med, at computeren skal fremme innovation i forskningen inden for alt fra udvikling af nye lægemidler til modellering af sygdomme.
Om projektet siger erhvervsminister Morten Bødskov således i en pressemeddelse til Ritzau:
”Verden er forandret, og kampen om kritiske teknologier er benhård. Kina og USA investerer massivt, og Europa sakker bagud. Kvanteteknologi kommer med et kæmpe potentiale, og det skal Danmark og EU gribe.”
Bødskov fortsætter:
“Med investeringen i verdens stærkeste kvantecomputer laver Danmark et solidt gearskifte i det globale kvantekapløb til gavn for hele Europa. Det er et afgørende skridt mod at styrke vores førerposition på en af fremtidens vigtigste teknologier. Alt sammen så vi kan udnytte kvanteteknologiens helt uanede muligheder for dansk erhvervsliv, samfund og national sikkerhed.”
Datasuverænitet og nordisk adgang
I en artikel fra Novo Nordisk Fonden, beskriver EIFO og Fonden, at de deler ejerskabet af QuNorth. QuNorth bliver derfor 100 % dansk-ejet. Computeren Magne således placeret i Danmark, hvilket ifølge virksomhederne sikrer datasuverænitet for nordiske forskere og virksomheder. Bag teknologien står Microsoft og Atom Computing, som leverer henholdsvis software og hardware.
Om købet af Magne uddyber Lene Oddershede, faglig direktør ved Novo Nordisk Fonden, således i selv same artikel:
”Det handler i bund og grund om at sikre en stabil, nordisk adgang til kritisk teknologi. Ingen af de nordiske lande har i dag en adgang, der giver fortrinsret til den nyeste kvanteteknologi. Indkøbet af Magne vil være med til at ændre dette.”
Dansk Industri: En milepæl
Dansk Industri (DI) har tidligere udtalt til Ritzau, at de ser Magne, som et globalt kraftcenter for kvanteteknologi.
”Danmarks nye kvantesatsning med Magne er en milepæl, der understreger vores position som epicenter for kvanteteknologi i international verdensklasse,” siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri (DI).
<strong>Hvad er kvanteteknologi?</strong>
Kvanteteknologi bygger på kvantemekanik, som beskriver naturens love på atomart niveau. Teknologierne spænder bredt:
- Kvantecomputere bruger qubits, som – i modsætning til almindelige bits – kan være i flere tilstande samtidig. Det gør dem ekstremt effektive til komplekse beregninger, fx i logistik, medicin og materialeforskning.
- Kvantesensorer kan måle mikroskopiske ændringer i omgivelserne og får betydning i bl.a. medicin og forsvar.
- Kvantekommunikation lover fejlsikker kryptering og kan sikre datasikkerhed i fx offentlig infrastruktur og national sikkerhed.
Magne forventes at stå klar til brug omkring årsskiftet 2026/2027, med base i København.