CEPOS: Danmark har brug for et bureaukratloft

Antallet af administrative fuldtidsstillinger i staten er steget markant siden 2011. Derfor mener forskningsinstitut CEPOS, at Danmark har behov for et bureaukratloft

Antallet af administrative fuldtidsstillinger i staten er steget markant de sidste år. Sådan viser en ny analyse, lavet af forskningsinstitut CEPOS. Talene kan vise, at antallet af medarbejdere er steget med cirka 23.000 fra 2011 til 2025. Alene 5.000 af stillingerne er kommet under den nuværende SVM-regering.

Trods et lille fald på 248 stillinger i første kvartal 2025, er reduktionen ikke nok til at modvirke den samlede stigning. Hvis nedgangen fortsætter i samme tempo, vil det tage over 23 år at nå tilbage til 2011-niveau.

CEPOS foreslår derfor et juridisk bureaukratloft, som tvinger til årlige besparelser på ledelse og administration for hurtigere at reducere det administrative omfang:

”Regeringen har lanceret en plan om at spare 5,5 milliarder på bureaukrati frem mod 2030. Det er bedre end tidligere udspil, men det batter ikke nok. Uden et egentligt loft over antallet af administrative ansatte risikerer vi, at besparelser ét sted blot geninvesteres i ny administration et andet,” siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Tal fra CEPOS kan vise, at Danmark har den tredjestørste andel offentligt ansatte blandt OECD-landene. I Danmark arbejder 28 % af de beskæftigede i den offentlige sektor, kun overgået af Norge og Sverige med henholdsvis 31 % og 29 %, jf. figuren.

I sammenlignelige lande som Tyskland og Holland er andelen af offentligt ansatte betydeligt lavere, nemlig 11 % og 12 %.

Den store offentlige sektor betyder, at en stor del af arbejdsstyrken ikke er tilgængelig for den private sektor, samtidig med at lønninger til offentligt ansatte finansieres via skatter.

Politikere skal i Auschwitz.