Med et simpelt trick kan Google Maps give dig besked om fartfælder, men det er ikke lovligt at bruge under kørsel nogle steder.
Vil du undgå fartbøder, uden at købe ekstra udstyr? Så er der gode nyheder. Du kan nemlig bruge Google Maps som fartkontrol-advarsel – med lidt hjælp fra en gratis app. Men det er vigtigt at kende reglerne først.
I Tyskland er det ulovligt at bruge fartkontrol-advarsler under kørslen. Politiet kan give bøder, og i Tyskland risikerer man både 75 euro i bøde og et klip i kørekortet. Det skriver imtest.
Alligevel er mange danskere nysgerrige på, hvordan man med lidt teknik og omtanke kan få Google Maps til at vise, hvor der er fartkontrol.
Fartkontrol med Google Maps: Sådan gør du
Du skal bruge to ting:
- En Android-telefon
- Den gratis app TomTom AmiGO, som kan hentes i Google Play Butik
Når du installerer appen, skal du acceptere, at du overholder alle gældende regler. Det vil sige, at du ikke må bruge advarslerne under kørslen, kun før turen som planlægningsværktøj.
Det smarte sker, når du aktiverer “overlejringsfunktion” i AmiGO. Det gør du via menuen med de tre streger, hvor du vælger “Overlejringsmode” (Overlay Mode). Det giver et lille advarselsvindue, der lægger sig ovenpå dine andre apps – også Google Maps.
Når du så starter navigationen i Google Maps, forbliver AmiGO aktiv og kan vise fartkontroller – så længe du ikke bruger det under kørsel, men fx tjekker din rute inden afgang.
Et populært alternativ: Ooono Co-Driver
Hvis du gerne vil have en dedikeret fartkontrol-advarsel uden brug af apps, kan danske bilister også se mod en anden mere fysisk løsning end Google Maps. Ooono Co-Driver No2, der er populær blandt mange europæere. Den fungerer via Bluetooth og kræver ingen skærm – og virker automatisk.
Men husk igen: I Tyskland og mange andre steder må den ikke bruges aktivt under kørsel. Politiet kan konfiskere enheden, hvis de vurderer, at den bliver brugt ulovligt.
Måske spekulerer du på, om du må eje appen overhovedet, men her er svaret klart: Ja.
Du må gerne eje og installere både apps til Google Maps og fysiske enheder. Du må bare ikke bruge dem aktivt under selve kørslen nogle specifikke steder i verden. Mange bruger derfor systemerne til at planlægge ruten på forhånd, eller til kørsel andre steder, hvor reglerne er anderledes.
Stor Volkswagen-fejl: Nu må passagerer ikke sidde foran i populære modeller