FDM advarer: Populær ny elbil overrasker negativt i sikkerhedstest

Elbil på motorvej
Illustrationsfoto.

Den ser sød ud og koster næsten ingenting – men sikkerheden er desværre også derefter, viser ny elbil-test.

En af årets mest omtalte elbiler er netop blevet crashtestet – og resultatet overrasker negativt. I en tid, hvor elbilsikkerhed er vigtigere end nogensinde, afslører testen flere alvorlige svagheder. Det bør ifølge FDM give kommende købere stof til eftertanke.

En lille, billig elbil. Den har med sit usædvanlige design tiltrukket sig stor opmærksomhed. Den er blevet omtalt som et perfekt bykøretøj til lav pris. Men den lave pris kommer med en omkostning, da sikkerheden halter efter.

I den nyeste Euro NCAP-test opnår bilen kun akkurat fire stjerner. Det til trods for, at den er udstyret med en række moderne assistentsystemer.

Airbag i elbil fejlede i kollisionstest

Det drejer sig om den nye Hyundai Inster, som FDM har analyseret på baggrund af Euro NCAP’s seneste testresultater. Det skriver de i en pressemeddelelse. Det er især den grundlæggende kollisionssikkerhed, der trækker ned.

Ved en frontalkollision blev testdukkens hoved sendt direkte ind i rattet, fordi førerairbaggen ikke pustede sig korrekt op. Og i en sidekollision åbnede døren sig utilsigtet – endnu en markant svaghed.

“Selvom Hyundai Inster er en charmerende bil, må vi konstatere, at den samlede sikkerhed er under niveauet for nye bilmodeller. Det skyldes blandt andet, at selve bilens konstruktion grundlæggende er for svag for både fører, passagerer og medtrafikanter. Det er sympatisk, at Hyundai bygger en billig elbil, men vi må konstatere, at man her er gået lige lovlig meget på kompromis med sikkerheden for at holde prisen nede på bilen. Det er ærgerligt. Ikke mindst fordi Hyundai igennem mange år har vist, at de sagtens kan lave sikre biler, hvis de vil,” siger FDM’s biltekniske redaktør, Søren W. Rasmussen.

Han peger desuden på, at en airbag mellem forsæderne – der skal forhindre fører og passager i at støde sammen – heller ikke virkede efter hensigten.

Mere sikre alternativer

I samme test klarede elbiler som Polestar 4 og Zeekr 7X sig væsentligt bedre – begge scorer de maksimale fem stjerner. Begge modeller er i den dyrere ende, men viser ifølge FDM til gengæld, hvordan sikkerhed bør se ud i en elbil i 2025.

“Zeekr er et nyt spændende kinesisk/svensk bilmærke, som netop nu er landet på det danske marked, og ligesom Polestar 4 er Zeekr 7X en bil i premiumsegmentet. Her er ikke sparet på noget – heller ikke sikkerheden, som er i den absolut høje ende for både store og små passagerer og med alle sikkerhedssystemer som standard. Helt som det burde være i alle biler. Skal man alligevel sætte fingeren på noget, er det, at det kamera, som i Polestar 4 skal overvåge førerens opmærksomhed, ikke lever op til de europæiske standarder. Det ændrer dog ikke på, at der er tale om to meget sikre biler,” siger Søren W. Rasmussen fra FDM.

Resultaterne sender et klart signal. Forbrugerne bør ikke gå på kompromis med sikkerhed, heller ikke når det gælder små og prisvenlige elbiler.

Elbil-sikkerhed

I takt med at elbiler bliver hvermandseje, bliver sikkerhed i din elbil også vigtigere. For mange købere vil pris være afgørende – men testresultater som disse understreger, at det kan være risikabelt at vælge den billigste model uden at se på, hvordan bilen beskytter fører, passagerer og bløde trafikanter.

Vil du være tryg bag rattet i din næste elbil, bør sikkerhed stå højt på listen – ikke kun rækkevidde og design. I hvert fald hvis det står til FDM.

Dette land lukker dig ikke ind, hvis du ikke har fuld tank på bilen