Der er store forskelle i løn afhængigt af uddannelsesvalg, og kvinder vælger oftere lavtlønnede veje. Det viser en ny opgørelse fra CEPOS.
Afstanden mellem de bedst og dårligst betalte uddannelser i Danmark er stor. Ifølge nye beregninger fra CEPOS er der god grund til at overveje økonomien, når unge i disse uger vælger studie.
Særligt tekniske og samfundsvidenskabelige uddannelser giver et solidt økonomisk afkast.
Men analysen viser også markante kønsforskelle. Kvinder vælger i højere grad uddannelser, der fører til lavere løn. Ifølge CEPOS’ cheføkonom Mia Amalie Holstein understreger det behovet for, at flere unge vælger med både hjerte og hjerne.
’Grundlæggende bør unge vælge de uddannelsesretninger, som de brænder for. Men det er også en god idé, hvis de unge er opmærksomme på det lønniveau, de kan forvente på den anden side af deres uddannelse,’ udtaler hun.
Hun peger samtidig på, at det nuværende skattesystem i nogen tilfælde udligner forskellene mellem højt- og lavtlønnede, og dermed fjerner incitamentet til at tage samfundsøkonomisk produktive uddannelser.
Så hvor er pengene bedst?
Øverst på listen ligger aktuaruddannelsen, hvor kandidater i gennemsnit tjener knap 900.000 kr. om året. Læger og økonomer følger efter med lønninger, der ligger væsentligt over både faglærte og andre universitetsuddannede. I den anden ende af skalaen ligger uddannelser som billedkunst og kunsthistorie, hvor hovedparten af kandidaterne har lavere indkomst end medianen for faglærte.
Et af de mere overraskende fund i analysen er, at personer med kun grundskole har formået at opnå høje lønninger – særligt i IT-branchen. Det tyder på, at feltet har haft en åbenhed over for autodidakte, som har været i stand til at gøre karriere uden formelle papirer.
CEPOS’ analyse bygger på indkomstdata fra 611 forskellige videregående uddannelser og viser, hvordan valget af studieretning påvirker den gennemsnitlige livsindkomst. Aktuarer topper som bekendt listen med gennemsnitlige årslønninger på op til 896.000 kr., mens fx billedkunstnere og designuddannede ofte tjener mindre end faglærte.
Du kan se listen over uddannelserne her.
CEPOS har også undersøgt, hvordan forskellige uddannelser klarer sig fem og ti år efter endt studie. Blandt 296 lange videregående uddannelser tjente op mod 60% af kandidaterne i visse fag (bl.a. kunsthistorie og filosofi) mindre end medianen for faglærte.
Disse dele af kylling bør du ikke spise: Selv efter tilberedning