Nye tal peger på, at danskerne i stigende grad er glade for hårde klimapolitiske tiltag.
Et markant flertal af danskerne er klar til at bakke op om politisk bindende klimatiltag – også når det handler om at ændre på forbruget og acceptere afgifter.
Det viser en ny omfattende surveyundersøgelse fra dataobservatoriet ClimAct ved Dronning Marys Center, Københavns Universitet. Undersøgelsen bygger på svar fra 2663 repræsentativt udvalgte danskere.
Ifølge projektleder Andrea Veggerby Lind peger resultaterne på en bemærkelsesværdig tilslutning til grøn politik, også når det går tæt på borgernes hverdag:
’Det peger klart på, at et flertal af danskerne mener, at vores forbrug bliver nødt til at se markant anderledes ud for at nå vores klimamål, og at det også er et politisk anlæggende; ikke bare et forbrugeransvar,’ forklarer hun i en pressemeddelelse.
Støtte til både teknologier og hverdagsændringer
Undersøgelsen viser, at hele 56 procent af de adspurgte bakker op om politisk bindende mål for at nedbringe udledninger fra danskernes forbrug, mens kun 18 procent er imod. Samtidig er der meget stor opbakning til såkaldte “pull”-tiltag, som fx momsfritagelse på frugt og grønt (85 % for, 5 % imod) og statsstøtte til grøn teknologi (77 % for, 7 % imod).
Men også mere “push”-orienterede tiltag som afgifter får støtte: 49 procent bakker op om højere afgift på flyrejser (30 % imod), og næsten halvdelen støtter afgifter på CO₂-udledning fra landbrug og diesel.
Andrea Veggerby Lind peger på, at danskernes tillid til politik og høj klimabevidsthed kan være afgørende faktorer.
Lokal opbakning til grøn omstilling
ClimAct-undersøgelsen viser også, at danskerne på tværs af kommunetyper generelt er åbne for, at grønne anlæg som landvindmøller, solcelleparker og CCS-anlæg etableres i deres lokalområde – dog med en vis regional variation. I landkommuner er der større skepsis over for solcelleanlæg, men selv her er der betydeligt flere for end imod.
Undersøgelsen bidrager til et nuanceret billede af den folkelige opbakning til klimapolitik i Danmark. Hvor debatten ofte fokuserer på modstand mod restriktioner og indgreb i privatliv og forbrug, viser data, at danskerne i høj grad er villige til at acceptere forandringer – også af økonomisk karakter – så længe de opleves som retfærdige og nødvendige.
Det stemmer overens med tidligere analyser fra blandt andre Concito og Klimarådet, der har fremhævet behovet for at inddrage befolkningen aktivt i den grønne omstilling og understøtte omstillinger med sociale balancer og tydelig politisk retning.
FDM vil have ny elbil-afgift: Sådan skal du betale i fremtiden