Flere penge afsættes til psykiatrisk hjælp: Både børn og voksne

Ventetiden til psykiatrisk behandling skal ned – og nu får praktiserende psykiatere ekstra midler til at tage flere patienter.

Region Hovedstaden har besluttet at afsætte i alt 6,8 mio. kr. i 2025 til øget kapacitet i både voksen- og børnepsykiatrien gennem samarbejde med privatpraktiserende speciallæger.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

’Alt for mange venter alt for længe på psykiatrisk behandling,’ siger Peter Westermann (SF), formand for social- og psykiatriudvalget. Han peger på, at det regionale psykiatrisystem i dag er stærkt presset, og at de ekstra midler – selvom de ikke er store – kan betyde, at flere får hjælp tidligere.

De frigivne midler stammer dels fra overskud i regionens 2025-budget, dels fra 1,8 mio. kr., som tidligere var øremærket internetpsykiatri. Da dette tilbud nu er landsdækkende og finansieret via Finansloven, er midlerne blevet allokeret til den fysiske psykiatri.

Ifølge Karin Friis Bach (RV), formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen, er det afgørende at ’sætte så mange skibe i søen som muligt’. Hun håber, at et tættere samarbejde med praktiserende psykiatere vil gøre det lettere og hurtigere for både børn, unge og voksne at få udredning og behandling.

En presset psykiatri

Region Hovedstadens tiltag kommer i en bredere kontekst af stigende opmærksomhed på manglen på kapacitet i det psykiatriske system. Ifølge Sundhedsstyrelsen venter mange borgere – især børn og unge – alt for længe på udredning og behandling, og presset ventes kun at stige de kommende år. Organisationen peger netop på et tættere samarbejde med praktiserende speciallæger som en mulig løsning på kapacitetsudfordringen.

En rapport fra Danske Regioner viser, at brugen af såkaldte assisterende speciallæger og klinikpersonale kan effektivisere arbejdsgange og frigøre tid hos psykiaterne – præcis som det nu forsøges i Region Hovedstaden. Modellen betyder, at opgaver som observation, forberedende samtaler og enkelte testopgaver varetages af andet sundhedspersonale, hvilket muligvis kan øge kapaciteten uden at forringe kvaliteten.

Desuden er det en central del af den nye 10-årsplan for psykiatrien, at tilbud skal udbygges uden for hospitalsvæsenet, blandt andet via praksissektoren. Det giver både mere fleksibilitet og lettere adgang til hjælp tæt på borgernes hverdag.

FDM vil have ny elbil-afgift: Sådan skal du betale i fremtiden