Pædagogmedhjælper begår uhyrligheder mod børn

Landsret stadfæster, at 42-årig aarhusiansk mand skal idømmes forvaring for lang række krænkelser

Det er nødvendigt at idømme en tidligere pædagogmedhjælper forvaring og dermed holde ham indespærret på ubestemt tid.

Sådan lyder Vestre Landsrets dom onsdag til den 42-årige mand, som har krænket over 30 børn.

Retten i Randers idømte tidligere på året også aarhusianeren forvaring, og han ankede i håbet om at få en fængselsstraf med en udløbsdato. Men det har landsretten affejet.

På vegne af anklagemyndigheden fremsatte specialanklager Emil Stenbygaard i landsretten kravet om at stadfæste forvaringsdommen.

– Det er selvfølgelig på baggrund af kriminalitetens karakter og de mange forskellige ofre. Der er identificeret ikke under 30 piger, som er blevet krænket digitalt.

– Det er blandt andet ved tvang, psykisk og fysisk overlegenhed, og at han har indgået i et tillidsforhold med dem med henblik på at få dem til at udlevere ret grænseoverskridende film og billeder, siger anklageren.

Han henviser også til, at der er lagt vægt på den 42-åriges farlighed.

(Artiklen fortsætter under billedet)

illustrationsfoto

Manden har ifølge anklageren erkendt sin skyld, og landsretten har kun taget stilling til sanktionen. Derfor står Retten i Randers skyldkendelse ved magt.

Her blev den 42-årige i februar fundet skyldig i 91 forbrydelser, som primært foregik digitalt og blev begået mod børn fra både Danmark og andre lande som Australien og USA.

Pædagogmedhjælperen udgav sig på sociale medier som Telegram, Snapchat og TikTok for at være en jævnaldrende dreng eller pige.

Han lokkede flere af børnene til at sende billeder og film, hvor de poserede helt eller delvist afklædt.

I adskillige tilfælde manipulerede han børnene til at udføre seksuelle handlinger foran kameraet.

Hvis børnene ikke makkede ret, truede han blandt andet med at ville offentliggøre de billeder og film, han allerede havde fået tilsendt.

Manden delte materialet, han skaffede sig ved at manipulere ofrene, i pædofile netværk på internettet.

De fleste af krænkelserne blev begået, mens manden sad bag skærmen og havde kontakt til børnene via sociale medier.

Emil Stenbygaard hæfter sig ved, hvordan retten har set på de digitale krænkelser.

– Selv om mange krænkelser er foregået digitalt, så finder man i langt størstedelen af tilfældene, at kriminalitetskravet for at idømme forvaring er opfyldt.

– Og dermed sidestiller man i vidt omfang også de digitale voldtægter med fysiske. Det er et vigtigt signal at sende, siger han.

I to tilfælde var der tale om fysiske overgreb. Dels mod mandens egen treårige datter, dels mod en pige, han var pædagogmedhjælper for.

I sagen har han også fået et forbud mod at have med børn under 18 år at gøre.

/ritzau/