Sommeren sætter gang i genbrug: ”Vi kalder ekstra ind bare for at tælle spil”

genbrug om sommeren
Arkivfoto.

Danskerne strømmer til for at købe genbrug i butikkerne i sommerferien – især i turistbyer mærkes efterspørgslen tydeligt.

Når danskerne pakker tasken til sommerlandet, er det ikke kun solcreme og badetøj, der står på pakkelisten. Mange bruger også ferien på at gå på jagt i landets genbrugsbutikker. Det mærker man tydeligt i Folkekirkens Nødhjælps over 100 genbrugsbutikker, hvor salget i juli i gennemsnit stiger med 25 procent. Det skriver de i en pressemeddelelse.

I Faaborg oplevede butikken sidste sommer hele 49 procents fremgang i salget af tøj fra genbrug. Ifølge frivillig Bente Madsen er det især sejlere, campister og sommerhusgæster, der lægger vejen forbi.

’De køber alt fra sengetøj og håndklæder til regntøj og porcelæn. Derudover er der også mange campingpladser og sommerhuse, som vi sælger utrolig mange spil til,’ fortæller hun.

’Alene i juni i år solgte vi 156 spil. Vi kalder en ekstra frivillig ind, bare for at tælle spil og brikker, så vi er sikre på, der ikke mangler noget,’ siger hun med et smil.

Tendensen til øget sommeraktivitet i genbrugsbutikkerne er en del af en større bølge. Genbrugsindekset 2024 viser, at mere end 80 procent af danskerne har købt eller solgt brugte varer det seneste år – især unge mellem 16 og 30 år går forrest.

Karina Skovhauge, leder af genbrug i Folkekirkens Nødhjælp, fremhæver det stigende fokus på bæredygtighed og værdi.

’Vi kan tydeligt mærke, at genbrugssalget er steget i de senere år. Det handler nok om, at folk godt kan lide kombinationen af at gøre noget godt for klimaet og deres egen pengepung. Og så er mange blevet opmærksomme på, hvor meget værdi og historie, der ligger i brugte varer,’ siger hun.

Danskernes forbrugsmønstre og genbrug

Genbrug har de seneste år vundet indpas som en naturlig del af danskernes forbrugsmønstre. En central forklaring er stigende klimabevidsthed og et ønske om at reducere affald og CO2-aftryk. Ifølge Ifølge Miljøstyrelsen har 84% af danskerne købt brugte varer mindst én gang det seneste år, og 6 ud af 10 har solgt noget videre. Motiverne er især økonomiske, men også miljøhensyn og ønsket om at finde unikke varer spiller en stor rolle.

Miljøstyrelsen skriver desuden, at tekstilområdet er særligt vigtigt i forhold til klimaeffekt, da tøjproduktion er ressourcekrævende. Når ét kilo tøj genbruges fremfor nyproduceres, sparer det i gennemsnit 3-5 kg CO2.

Genbrug er ikke blot populært – det er også et politisk prioriteret område. I Regeringens nationale affaldsplan og ressourcestrategi 2024-2035 fremgår det, at Danmark vil styrke genanvendelse og cirkulære forbrugsmønstre som led i at nå klimamålene.

Nu er det slut: Disse p-afgifter er nu erklæret ulovlige