Finansforbundet kritiserer Netcompany Banking Services for at forlade overenskomstsystemet efter overtagelsen af SDC. Det er i strid med den danske model, lyder det fra forbundet.
Netcompany Banking Services, som tidligere i år overtog it-virksomheden SDC, har med virkning fra 1. juli frasagt sig den gældende overenskomst med Finansforbundet og Finans Danmark / Arbejdsgiver. Det fremgår af en selskabsmeddelelse udsendt af virksomheden samme dag.
Beskeden har vakt bekymring i Finansforbundet, som ser beslutningen som en direkte udfordring af den danske model – og en kilde til usikkerhed for de ansatte. Ifølge forbundets formand, Dorrit Brandt, står det i skærende kontrast til sektorens tradition for kollektive aftaler:
’Vi ser selvfølgelig alvorligt på, at Netcompany Banking Services frasiger sig overenskomsten. Det vil jo først og fremmest efterlade medarbejderne i en endnu mere usikker situation, men er også et principielt dybt problematisk skridt stik imod den danske arbejdsmarkedsmodel fra en så vigtig leverandør af kritisk infrastruktur som Netcompany’, siger hun.
Virksomheden har begrundet beslutningen med, at Netcompany Banking Services ikke er en del af den finansielle sektor – en argumentation, Finansforbundet afviser:
’Både i lyset af kundegruppe, virksomhedsnavn og SDC’s historie er det en skæv begrundelse, at Netcompany Banking Services ikke er en del af finanssektoren. It er en helt integreret del af finansiel virksomhed og af sektoren som sådan. Her laver vi kollektive aftaler med vores arbejdsgivere, fordi det giver ordnede forhold, udvikling og stabilitet,’ siger Dorrit Brandt.
Finansforbundet vil følge sagen tæt og opfordrer til dialog med Netcompany Banking Services. Ifølge forbundet er det afgørende, at nye aktører på området anerkender og deltager i de aftalemæssige rammer, der har kendetegnet sektoren i årtier.
Mindre definerede sektorer
Frasigelsen af overenskomsten rejser et mere generelt spørgsmål om, hvordan den danske arbejdsmarkedsmodel fungerer i en tid, hvor flere private aktører og teknologivirksomheder får større betydning i tidligere klart definerede sektorer.
Den danske model bygger på en høj grad af partsinddragelse, hvor arbejdsmarkedets parter selv fastlægger løn- og arbejdsvilkår gennem kollektive overenskomster – uden direkte indblanding fra staten. Ifølge en analyse fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier) ved Københavns Universitet er det netop denne fleksibilitet og forankring, der har gjort modellen robust – men også sårbar over for virksomheder, der vælger at stå udenfor
Et notat fra Det Økonomiske Råd har tidligere vist, at overenskomstdækningen i den private sektor er faldende, og særligt i brancher med mange nye digitale virksomheder kan det være vanskeligt at fastholde traditionerne for kollektive aftaler.