fremtidens grønne teknologier. Målet er at styrke konkurrenceevnen og skabe nye arbejdspladser.
Fra i dag er det muligt at søge støtte fra Fonden for Retfærdig Omstilling, som har afsat 250 mio. kroner til projekter med fokus på grønne teknologier som Power-to-X, CO2-fangst og brun bioraffinering. Det fortæller Peter Hansen, formand for fondens indstillingsudvalg:
’Vi sætter nu forstærket kraft på udviklingen af grøn vækst i Danmark, for potentialet er stort takket være vores virksomheders grønne teknologier og innovationer,’ siger han i en pressemeddelelse og tilføjer, at målet er at skabe arbejdspladser og reducere udledninger til gavn for hele landet.
Midlerne kan blandt andet søges til forskning og udvikling, procesinnovation og opkvalificering af medarbejdere. Beløbene spænder fra 5 til 40 mio. kroner – dog minimum 2,5 mio. hvis der alene søges til kompetenceudvikling.
Peter Hansen opfordrer bredt til at søge:
’Vi ønsker i indstillingsudvalget, at denne indsats for alvor skal være med til at booste udviklingen og skabe grønne arbejdspladser inden for grøn teknologi i Syd- og Nordjylland’
Ansøgningsfristen er den 10. oktober 2025 kl. 12.
Hvilke teknologier?
Danmarks ambition om en klimaneutral økonomi kræver formentlig massiv innovation, og netop teknologier som CO₂-fangst, Power-to-X og pyrolyse er udpeget som centrale af Klimapartnerskaberne, Klimarådet og Regeringens egne handlingsplaner. Ifølge Energistyrelsens scenarieanalyser spiller især CO₂-fangst (CCUS) en nøglerolle i at nå 2045-målet om klimaneutralitet.
Samtidig viser analyser fra Det Internationale Energiagentur, at teknologier som Power-to-X – hvor vedvarende energi omdannes til brint og videre til fx grøn ammoniak – er afgørende for at dekarbonisere sektorer som tung transport og industri.
Der er dog store barrierer, særligt for små og mellemstore virksomheder, når det gælder skalering af disse løsninger. Netop derfor er målrettede investeringer som fondens aktuelle udspil væsentlige. Ifølge Dansk Industri er op mod 60% af SMV’er interesserede i grøn omstilling, men peger på kapital, teknologi og kvalificeret arbejdskraft som barrierer.
Det særlige fokus på Jylland afspejler samtidig en strategisk prioritering af regionale erhvervsfyrtårne – en tilgang som ifølge Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse bidrager til et mere balanceret vækstbillede på tværs af landet.