Ny analyse afslører: Danmark straffer oftere og hårdere end før

Over 900 ændringer i straffeloven siden 1980 – særligt efter år 2000 er der skruet markant op for både mængden og skarpheden af lovgivningen, viser ny kortlægning fra Aalborg Universitet.

For første gang nogensinde har forskere systematisk kortlagt samtlige ændringer i den danske straffelov fra 1980 til 2022. Resultatet viser et tydeligt mønster: Vi straffer mere, oftere og hårdere end tidligere.

Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Hele 177 ændringslove og 911 konkrete ændringer i straffeloven er blevet vedtaget i perioden – langt størstedelen efter år 2000. Ifølge professor i strafferet ved Aalborg Universitet Birgit Feldtmann, der står bag kortlægningen, er udviklingen entydig:

’Når vi ændrer straffeloven, så medfører lovændringen ofte en skærpelse. Det vil sige, vi straffer længere og hårdere.’

Særligt fra årtusindeskiftet er tempoet steget. I perioden 1980-2000 blev der vedtaget 43 ændringslove – fra 2000-2022 steg tallet til 134. Samtidig er den tid, det tager at vedtage nye love, halveret.

Birgit Feldtmann advarer mod, at tempoet kan gå ud over kvaliteten:

’Det er vigtigt, at straffeloven følger med samfundets udvikling […] Jeg kan være bekymret for, at antallet af straffelovsændringer betyder, at lovkvaliteten ikke følger med når det går så hurtigt, og det kan få store konsekvenser’

Ifølge lektor i kriminologi Annette Olesen fra Aalborg Universitet, som også deltager i forskningsprojektet Punitive Turn, bekræfter undersøgelsen en udvikling, som mange fagfolk længe har haft på fornemmelsen:

’For første gang har vi et samlet overblik over, hvordan det danske samfunds tilgang til straf har udviklet sig over tid. […] I 00’erne var der en klar tendens til at kriminalisere flere handlinger, mens fokus siden 2010 primært har været på at skærpe straffene.’

Forskerne fremhæver, at næste skridt bliver at se nærmere på de konkrete kriminalitetsområder og hvilken effekt, den øgede straf faktisk har.

Projektet er et samarbejde mellem Juridisk Institut og Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet.

Hans Pilgaard jubler og deler store nyheder