Danske virksomheder overhaler nabolande i produktivitet

Danske SMV’er trækker fra i produktivitet. Nu deles ny data offentligt.

Danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) er mere produktive end deres konkurrenter i nabolandene. Ifølge Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse ligger produktiviteten i Danmark mellem 5 og 20 procent højere end i lande som Sverige, Finland og Storbritannien. Det fremgår af den seneste måling blandt mere end 3.500 danske virksomheder, som Erhvervsstyrelsen deler i en pressemeddelelse.

Aktuel viden fra virksomhederne selv

‘Vi skal holde os ajour med, hvordan det går i danske SMV’er – hvad er deres behov og barrierer for at kunne udvikle sig? […] De nyeste tal viser, at vi er på niveau med USA og mellem fem og 20 procent foran flere af de lande, som for eksempel Sverige, Finland og UK, som vi ellers sammenligner os med,’ siger Christian Motzfeldt, forperson for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Bestyrelsen investerer i år over to milliarder kroner i indsatser målrettet SMV’ernes udvikling og forventer, at investeringerne vil komme over 10.000 virksomheder til gavn. Målet er at fastholde og styrke virksomhedernes konkurrenceevne gennem øget innovation og produktivitet.

En analyse fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viser, at danske SMV’er udgør 99 procent af de private virksomheder i Danmark og står for cirka to tredjedele af den samlede omsætning. Der er dog forskel på både produktivitetsniveau og -vækst i de små og de større virksomheder. I 2022 havde de større virksomheder et højere produktivitetsniveau end mindre virksomheder. Derimod er produktivitetsvæksten i mikrovirksomheder (0-9 ansatte) tæt på samme niveau som de mellemstore virksomheder (50-249 ansatte). Store virksomheder med mere end 249 ansatte har både højere produktivitetsniveau og vækst.

CEPOS har i en analyse tidligere konkluderet, at politiske tiltag under SVM-regeringen har reduceret produktiviteten med 21 mia. kr. i BNP-effekt, især som følge af EU-regulering og fravær af produktivitetsreformer.

Nyt fokus: Produktivitetsdata i realtid

Gennem virksomhedspanelet bliver over 3.500 SMV’er spurgt to gange årligt om deres økonomiske situation, fremtidsudsigter og vurdering af konkurrenceevne. Som noget nyt bliver målingerne nu suppleret med specifikke spørgsmål om produktivitet.

‘Virksomhedspanelet er et unikt redskab […] Når vi spørger SMV’erne selv, giver det os en aktuel og afgørende viden om barrierer og behov,’ forklarer Fleming Frederiksen, medlem af bestyrelsen og direktør i Svend Frederiksen Maskinfabrik.

Al ny data fra virksomhedspanelet bliver fremover gjort tilgængelig for offentligheden. Det betyder, at både beslutningstagere, virksomheder og borgere får mulighed for at følge udviklingen i SMV’ernes produktivitet tæt – og med mere aktuelle tal end hidtil.

POWER melder om vanvittigt salg: Ét produkt er nærmest umuligt at få fingrene i