Ny rapport: Sådan skal vold mod børn forebygges og bekæmpes

Selvom fysisk afstraffelse af børn har været forbudt i Danmark i mere end 25 år, viser nye tal, at mange børn fortsat udsættes for vold – særligt i hjemmet. En ny rapport fra en bredt sammensat arbejdsgruppe foreslår nu en række konkrete tiltag for at styrke indsatsen mod vold mod børn.

Blandt forslagene er bedre muligheder for anonym rådgivning til forældre, bedre oplysning om psykisk vold og fælles retningslinjer for sagsbehandling. Arbejdsgruppen har også lyttet til børn og unge, der efterlyser tidligere og tydeligere handling fra voksne omkring dem – især når det gælder psykisk vold, som ofte er svær at opdage. Det skriver Social- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen kalder anbefalingerne et vigtigt skridt:

‘Børn skal ikke udsættes for vold. Punktum. Denne rapport er et vigtigt første skridt mod mere og bedre handling, men den gør det også lysende klart, at vi langt fra er i mål,’ siger hun og understreger, at anbefalingerne vil blive taget med i det videre politiske arbejde.

Rapporten er udarbejdet af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra både myndigheder, civilsamfund og faglige organisationer og udspringer af SSA24-aftalen. Den bygger på eksisterende viden samt nye input – bl.a. en spørgeskemaundersøgelse blandt 8.-klasseelever, hvor næsten hver femte svarer, at de har oplevet vold fra en forælder det seneste år.

Flere konkrete anbefalinger peger på behovet for strukturelle ændringer, bedre samarbejde mellem myndigheder og styrket fokus på behandlingstilbud. Et børne- og ungepanel, der har bidraget til rapporten, understreger især vigtigheden af at blive taget alvorligt og få hjælp i tide.

Regeringen har afsat 10 millioner kroner til at følge op på anbefalingerne, og hvordan de konkret skal udmøntes, skal nu drøftes i aftalekredsen bag SSA-aftalen.

Viden om vold mod børn

En vidensopsamling fra VIVE fremhæver centrale elementer i indsatser mod vold mod børn. Rapporten, baseret på 29 studier fra 2019 til 2024, identificerer faktorer som grundig information, stærke relationer mellem barn og fagperson, og en empatisk tilgang som væsentlige for effektive indsatser.

Børn og unge lægger vægt på samtaler i trygge rammer, hvor deres perspektiver inddrages. Vidensopsamlingen understreger behovet for, at fagpersoner er opmærksomme på både fysiske og psykiske konsekvenser af vold i barndommen, herunder risikoen for langvarige mentale og sociale problemer.

Hvor meget vand skal du drikke om dagen? Svaret er ikke to liter