CO2-intensive virksomheder og indenrigsfærger får bedre mulighed for støtte til grøn omstilling. Regeringen justerer rammerne for den eksisterende investeringsstøtteordning og tilfører 223,7 millioner kroner ekstra.
Regeringen vil gøre det lettere for Danmarks største udledere at bidrage til den grønne omstilling. Med et nyt forslag lægges der op til at hæve tilskudsgrænsen i den såkaldte investeringsstøtteordning, der skal støtte grønne løsninger i industrien og indenrigssøfarten.
Samtidig vil regeringen flytte 223,7 mio. kr. ubrugte midler fra andre puljer over i støtteordningen – og fremrykke ansøgningsfristen med to måneder.
Det skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard handler tiltaget både om klima og konkurrencekraft:
’Grøn omstilling af industrien og indenrigssøfarten er nødvendig, hvis vi skal i mål med vores grønne ambitioner. Samtidig skal vi fastholde vores konkurrenceevne, så det er godt, at vi hjælper udviklingen på vej de steder, der er i den tunge ende af CO2-udledningen.’
Nye beløbsgrænser og fremrykket ansøgningsfrist
Forslaget hæver den maksimale støtte per projekt til 30 mio. euro – svarende til ca. 223,7 mio. kr. Samtidig hæves minimumsgrænsen til 50.000 kr. Puljen administreres af Energistyrelsen og åbner for ansøgninger den 15. juli. Fristen er fremrykket fra 30. november til 30. september.
Ændringerne skal ifølge ministeriet gøre ordningen mere attraktiv for de virksomheder, der har sværest ved at skifte teknologisk spor – herunder aktører i transportsektoren.
’Jeg ser frem til at se, hvilke spændende projekter, der både søger og får støtte,’ siger Lars Aagaard.
Hvem kan søge og hvad støttes?
Investeringsstøtteordningen er målrettet store, CO2-intensive virksomheder og brancher, der er særligt udfordrede af den grønne omstilling. Ordningen dækker blandt andet procesindustri, energiintensiv produktion, færgedrift og offshore-sektoren.
Formålet er at støtte konkrete projekter, der reducerer virksomhedens direkte drivhusgasudledninger. Støtten kan eksempelvis bruges til at udskifte fossile brændsler med el eller fjernvarme, installere varmepumper eller effektivisere produktionsanlæg.
Ifølge Energistyrelsen kan støtten udgøre op til 60 % af de støtteberettigede projektomkostninger, og tilskuddet fastsættes på baggrund af CO2-reduktion: 500 kr. per sparet ton CO2.
Virksomheder skal dokumentere, at de har en årlig udledning på mindst 1.500 ton CO₂ og rammes hårdt af den kommende CO2-afgift – minimum 2,3 % af deres bruttoværditilvækst.
Støtten fordeles efter først-til-mølle-princippet. I 2025 udgør puljen 36 mio. kr. – før den ekstra tildeling fra regeringens nye forslag.
Denne bil er kåret som den mindst pålidelige: Mange danskere kører i den