En ny stor undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at et flertal af landets ældre hjemmehjælpsmodtagere er tilfredse med den hjælp, de får. Men mange savner indflydelse og kontinuitet i hjælpen – og det skal den kommende ældrelov rette op på.
Af landets ca. 123.000 ældre hjemmehjælpsmodtagere er 78 procent tilfredse eller meget tilfredse med den hjælp, de modtager. Det viser en ny landsdækkende undersøgelse, som Danmarks Statistik har gennemført på opdrag fra Ældreministeriet – den første af sin slags nogensinde.
Det vækker glæde hos ældreminister Mette Kierkgaard (M), der kalder det “en kæmpe og velfortjent ros til alle medarbejdere i ældreplejen.” Hun ser samtidig resultatet som et stærkt afsæt for at hæve kvaliteten endnu mere med den kommende ældrelov, der træder i kraft 1. juli i år.
Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse.
‘Ældrepleje handler om den ældres hele liv og ikke alene, om spejlene skinner. Derfor er jeg så glad for, at vi med ældreloven indfører helhedspleje som den nye normal, og jeg har store forventninger til, at den tilgang kan få tilfredsheden til at stige endnu mere,’ siger hun.
Når man dykker ned i tallene, viser det sig, at 85 procent er tilfredse med den personlige pleje, mens 18 procent er utilfredse med rengøringen – et område, som fremover skal dækkes af samme medarbejder i det nye helhedspleje-koncept.
Mange savner indflydelse og de samme ansigter
Undersøgelsen viser samtidig, at kun hver tredje oplever stor indflydelse på, hvordan og hvornår hjælpen gives. Og hver fjerde oplever i lav grad eller slet ikke, at det er de samme medarbejdere, der kommer i hjemmet.
Det kalder ifølge ministeren på forandring:
‘Fremtidens ældrepleje skal tage afsæt i den enkelte ældres ønsker og behov – ikke i et bureaukratisk baneløb,’ siger Mette Kierkgaard.
Pres på udvalgte ydelser i hjemmehjælpen
Ifølge Danmarks Statistik steg antallet af borgere visiteret til hjemmehjælp i deres eget hjem fra 157.500 i 2023 til 160.200 i 2024 — en stigning på 1,7 %.
Samtidig er den gennemsnitlige visiterede tid pr. modtager faldet fra 3,7 timer om ugen i 2014 til 3,0 timer i 2024, et fald på omkring 23 %
Det betyder, at flere ældre får hjælp, men i kortere tid – hvilket kan øge forventningerne til meget mere organiseret og effektiv pleje, som helhedsplejen sigter mod.
Denne kontrast mellem øget dækning og reducerede timer per borger peger på et misforhold: Mens tilfredsheden er høj, presses kvaliteten af hjælpeindsatsen logisk set af færre timer pr. person. Derfor er håbet, at implementering af helhedsplejen ikke kun vil forbedre sammenhængen i hjemmehjælpen, men også være nødvendigt for at undgå fald i den oplevede kvalitet – især i lyset af at 25 % ikke oplever kontinuitet, og to ud af tre peger på begrænset indflydelse.
Undersøgelsen er den første populationsundersøgelse af sin art og blev gennemført af Danmarks Statistik fra november 2024 til februar 2025. Den blev sendt til alle borgere over 67 år, der modtager hjemmehjælp – i alt ca. 123.000. Heraf deltog ca. 53.000, hvilket svarer til en samlet svarprocent på 43.