Danmark og Sverige vil fremover stå skulder ved skulder i arbejdet med at beskytte befolkningen og den kritiske infrastruktur i en tid præget af nye og komplekse trusler. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab.
Under Folkemødet på Bornholm har de to landes ansvarlige ministre i dag underskrevet en hensigtserklæring om at styrke det bilaterale samarbejde om civilt beredskab og samfundssikkerhed.
Aftalen indebærer blandt andet et øget fokus på beskyttelsen af kritisk undersøisk infrastruktur i Østersøen samt samarbejde om redningsberedskabet og deling af materiel ved naturkatastrofer og andre krisesituationer. Der lægges også op til tættere koordinering og erfaringsudveksling mellem myndigheder på begge sider af Øresund.
‘I tider som disse er det afgørende, at vi ikke kun tænker samfundssikkerhed og beredskab inden for nationale rammer, men også på tværs af landegrænser og sektorer. Et tættere samarbejde med Sverige er en kæmpe gevinst for Danmark, særligt i Øresundsregionen, og derfor er jeg glad for, at vi i dag har underskrevet en hensigtserklæring om at styrke samarbejdet om civilt beredskab og samfundssikkerhed,’ siger minister for samfundssikkerhed og beredskab Torsten Schack Pedersen.
Hans svenske kollega, Carl-Oskar Bohlin, understreger også den geopolitiske vigtighed af Øresundsregionen og nødvendigheden af at rykke tættere sammen:
‘Det är mycket välkommet att vi i dag kan underteckna den här avsiktsförklaringen tillsammans med Danmark. Det säkerhetspolitiska läget inskärper vikten av att vi jobbar närmare våra allierade. Vår gemensamma geografi i Öresundsregionen är av strategisk betydelse, såväl för oss själva som för Nato och EU. Avsiktsförklaringen kommer stärka förutsättningarna för närmare samarbete inom flera viktiga områden rörande civilt försvar och krisberedskap’
Kriseforberedelse
Aftalen mellem Danmark og Sverige kommer i en tid, hvor samarbejde om civilt beredskab i stigende grad ses som en nødvendighed, ikke blot mellem nabolande, men i hele EU og NATO. I januar 2025 mødtes Torsten Schack Pedersen og Carl-Oskar Bohlin også i Stockholm, hvor de drøftede fælles udfordringer og muligheder for samarbejde om kriseforberedelse og civil modstandskraft.
Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har tidligere udpeget beskyttelsen af undersøisk infrastruktur – som kabler, gasledninger og datarør – som en af de største sikkerhedsudfordringer i Østersøen. I lyset af sabotageaktioner mod energi- og kommunikationslinjer i Europa har behovet for styrket koordinering og efterretningsudveksling fået høj prioritet.
Danmark har derudover for nylig indgået en bred politisk aftale om at opgradere det nationale beredskab, både materielt og organisatorisk. Aftalen for 2025-2026 indebærer blandt andet investeringer i beredskabsmateriel, bedre uddannelse og styrket indsats mod klimarelaterede katastrofer som oversvømmelser og naturbrande.
Enigt Folketing giver forældre i sorg og med syge spædbørn bedre barselsvilkår
