Kommuner i kø for at huse nye industriparker

29 kommuner har budt ind på at huse en af Danmarks nye statsligt udpegede industriparker, mens regeringen lancerer en one-stop-shop for at accelerere sagsbehandlingen.

Regeringen har modtaget hele 31 ansøgninger fra 29 kommuner, der ønsker at blive hjemsted for en af de kommende fem industriparker i Danmark. Industriparkerne skal gøre det lettere og hurtigere at etablere og udvide produktion og dermed styrke Danmarks konkurrenceevne og arbejdspladser. Ansøgningsrunden, der sluttede den 15. maj, markerer ifølge erhvervsminister Morten Bødskov en tydelig interesse fra kommunernes side. Det skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

‘Industrien er en afgørende motor for væksten i Danmark. Men bureaukratiske snubletråde spænder lige nu ben for, at den kan løfte sig til næste vægtklasse. Det skal vi til livs. Konkurrencen er er skruet heftigt i vejret. Her er tempo og aktiv industripolitik nøglen. Vores industri står på spring for at investere. Og kommunernes store interesse viser, at Danmark er klar til nye produktionseventyr. Med nye industriparker og one-stop-shoppen kan dansk industri lægge sig i overhalingsbanen. Alt sammen, så Danmark står stærkt i kampen om fremtidens vækst og arbejdspladser,’ siger Bødskov og tilføjer, at one-stop-shoppen og industriparkerne skal hjælpe med at skabe tempo og gøre Danmark klar til fremtidens produktionseventyr.

På mandag åbner den såkaldte one-stop-shop, der skal tilbyde virksomheder fast kontaktperson, samlet procesplan og faste sagsbehandlingsfrister. For de største projekter er loftet 18 måneder, mens mindre projekter får 12 måneder.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin fremhæver betydningen af produktionsvirksomhederne for lokal vækst og beskæftigelse: ‘Industrien og produktionsvirksomhederne skaber afgørende arbejdspladser og vækst i hele landet og ikke mindst uden for de største byer. De er med til at skabe et Danmark i balance.’

Baggrunden for one-stop-shop

Erhvervsministeriets initiativ kommer i forlængelse af den brede politiske aftale om “rød løber for produktionsvirksomheder”, der blev indgået i november 2024. Denne aftale skal styrke Danmarks position som attraktivt produktionsland ved at reducere bureaukrati og gøre det mere attraktivt for virksomheder at investere i danske produktionsfaciliteter. Ifølge OECD’s seneste rapporter om erhvervsklima og produktivitet er Danmark allerede blandt de mest erhvervsvenlige lande, men står over for udfordringer med sagsbehandlingstider og adgang til kvalificeret arbejdskraft. One-stop-shoppen er en del af strategien for at sikre, at Danmarks produktionssektor ikke sakker bagud i den globale konkurrence.

Nye registreringsafgifter truer elbiler med markante prisstigninger – men FDM foreslår en helt ny model, der fokuserer på bilens vægt og effektivitet.