Europa-Kommissionens nye strategi for det indre marked skal reducere bureaukratiet for små og mellemstore virksomheder med 35 procent. SMVdanmark kalder det et vigtigt skridt, men efterlyser konkrete resultater.
EU’s nye strategi for det indre marked lover enklere regler og færre administrative byrder for små og mellemstore virksomheder (SMV’er). SMVdanmark hilser initiativet velkommen, men understreger, at de flotte ambitioner skal følges op af konkret handling.
Det oplyser SMVdanmark i en pressemeddelelse.
Ambitiøse mål for byrdereduktion
Strategien har som mål at reducere de administrative byrder for SMV’er med 35 procent. Det skal blandt andet ske gennem øget digitalisering, forenklede tilladelsesprocesser og en styrket “tænk småt først”-tilgang i hele EU’s lovgivning.
Det bliver desuden obligatorisk at gennemføre egentlige SMV-tjek på alle nye EU-initiativer fra Kommissionen, som vurderes at have betydning for små virksomheder.
“Det må og skal blive en selvfølge, at regler bliver lavet, så de også kan håndteres af virksomheder med 10 eller færre ansatte. Nu kommer der endelig konkrete værktøjer og et løfte om, at man vil tage SMV’erne alvorligt i hele lovgivningsprocessen,” siger Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark og Policy Vice President i den europæiske organisation SMEunited.
Ny virksomhedskategori: “Small mid-caps”
Et andet element i strategien er indførelsen af en ny definition af “small mid-caps” – altså virksomheder med mellem 250 og 749 ansatte.
“Det er overordnet fornuftigt at give flere virksomheder adgang til nogle af de samme fordele som SMV’er. Mange virksomheder vokser hurtigt og møder nye barrierer, når de vækster. Men det må ikke ske på bekostning af fokus og støtte til de mindste virksomheder, som stadig har mest brug for den del,” understreger Jesper Beinov.
Europakommisionen og strategi
Mens EU’s strategi lover store administrative lettelser for små virksomheder, viser tidligere erfaringer, at ambitionerne kan være svære at indfri i praksis. En undersøgelse fra European Court of Auditors i 2022 viste, at mange EU-lande ofte overser eller nedprioriterer SMV-hensyn i den nationale implementering af EU-lovgivning, selv når det har været en del af intentionen fra Kommissionens side.
Derudover peger OECD i en analyse fra 2023 på, at kun omkring 20 procent af europæiske SMV’er føler sig i stand til at udnytte det indre markeds fulde potentiale, blandt andet på grund af varierende regler, sprogbarrierer og administrativ kompleksitet. Netop derfor er implementeringen – ikke blot formuleringen – af strategien afgørende, hvis de små virksomheder skal mærke reel forskel.
Et yderligere problem er, at de nationale myndigheder ikke altid har kapacitet til at føre effektiv kontrol med, om byrder faktisk reduceres i praksis. Flere eksperter har derfor efterlyst uafhængige målinger og løbende opfølgning på de politiske løfter, som strategien indeholder.
Disse 5 apps bør du slette med det samme: Overvåger alt du gør