En ny lov skal sikre, at studerende med handicap får hurtigere svar på deres ansøgning om SU-handicaptillæg. Fremover stilles der klare krav til dokumentationen.
Studerende med handicap har i årevis ventet alt for længe på svar, når de søger om SU-handicaptillæg. Nu har Folketinget vedtaget en lovændring, som skal gøre det lettere og hurtigere at få behandlet ansøgningerne.
Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
Den lange sagsbehandlingstid for SU-handicaptillæg har været genstand for kritik, da den kan skabe økonomisk usikkerhed for studerende med handicap. En rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet i april 2024 anbefalede ti tiltag for at nedbringe sagsbehandlingstiden, herunder tydeligere dokumentationskrav og bedre vejledning til ansøgere. Disse anbefalinger danner grundlag for den nyligt vedtagne lovændring.
Den nye lov gør det muligt at stille minimumskrav til den dokumentation, som de studerende skal indsende sammen med deres ansøgning. Håbet er, at flere ansøgninger dermed kan behandles med det samme – og uden, at myndighederne skal bruge tid på at efterlyse manglende papirarbejde.
Behovet for en løsning er blevet stadig mere akut. Siden 2016 er antallet af ansøgninger om SU-handicaptillæg steget fra omkring 3.000 til ca. 7.500 i 2024. Samtidig viser tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, at hele to tredjedele af ansøgningerne sidste år manglede nødvendig dokumentation. Det har resulteret i en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på hele 10,2 måneder – mod kun 3,7 måneder for de ansøgninger, der er fyldestgørende fra start.
”Sagsbehandlingstiden på ansøgninger om SU-handicaptillæg er for lang, og det er et problem,” siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og tilføjer: ”De studerende fortjener at få en hurtigere afklaring.”
Ifølge ministeren skal lovændringen både give klarhed og skabe mere tryghed i processen: ”Det gør ansøgningsprocessen mere gennemskuelig og giver de studerende bedre forudsætninger for at indsende en fyldestgørende ansøgning fra start.”
Lovændringen bygger på anbefalinger fra en taskforce med blandt andre Danske Handicaporganisationer og Sammenslutningen af Unge med Handicap. Ud over de nye dokumentationskrav vil de studerende blive mødt af bedre vejledning på eksempelvis su.dk samt i officielle informationsmaterialer.
SU-handicaptillægget gives til studerende med varige, væsentlige funktionsnedsættelser, der forhindrer dem i at have erhvervsarbejde ved siden af studiet. I 2025 er tillægssatsen 10.078 kroner pr. måned før skat for studerende på videregående uddannelser og 6.321 kroner for erhvervsuddannelser.
Stor ændring med kørekort i Danmark: Træder i kraft fra 1. juli