Det bliver markant dyrere at tage kørekort i Danmark: Prisstigning rammer bredt

kørekort
Illustrationsfoto.

Færdselsstyrelsen lægger op til en omfattende prisstigning på kørekort, der vil mærkes af både nye bilister, knallertkørere og generhververe. Men hvorfor hæves gebyrerne egentlig?

En ny plan fra Færdselsstyrelsen har sat gang i debatten om priserne på det danske kørekort. Styrelsen, som i 2021 overtog ansvaret for området fra politiet, har sendt et forslag i høring. Det hæver alle gebyrer på kørekortområdet med potentielt hele 25 procent.

Begrundelsen lyder, at det skal dække de stigende administrative og driftsmæssige udgifter.Det skriver Færdselsstyrelsen i en pressemeddelelse.

For både førstegangskørere, knallertførere og personer, der skal generhverve deres førerret, kan det komme til at betyde en væsentligt dyrere adgang til vejene.

Så meget stiger kørekortpriserne

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Det konkrete omfang af stigningerne er omfattende og rammer bredt. Eksempelvis:

  • Køreprøven til almindelig bil stiger fra 1.000 kr. til 1.250 kr.
  • Prøven til stor knallert stiger fra 390 kr. til 490 kr.
  • Fornyelse af kørekort til lastbil og bus stiger fra 240 kr. til 300 kr.
  • Et internationalt kørekort stiger fra 30 kr. til 40 kr.

Mange af de mest almindelige gebyrer – eksempelvis for at udstede duplikatkørekort eller ombytte et udenlandsk kørekort – stiger fra 190 kr. til 240 kr.

Derudover er det værd at bemærke, at beregninger ikke tager højde for de 200 kroner, som politiet skal have ved køreprøver. Den reelle pris bliver altså nærmere 1.450 kroner for en almindelig køreprøve til bil.

Alt i alt tegner der sig et billede af en generel og systematisk prisforhøjelse på hele kørekortområdet.

Selvom Færdselsstyrelsen henviser til behovet for at dække omkostninger, er det ikke uddybet, hvad der konkret driver prisstigningerne. Det kan give anledning til undren, især når hele området blev lagt om for få år siden med netop et mål om bedre styring og effektivitet.

Flere af priserne stiger også for unge under 18 år, der tager knallertkørekort. Det er en gruppe, hvor prisniveauet i forvejen kan være en barriere.

For en ny bilist, der skal igennem både teori- og køreprøve, vil de samlede statslige gebyrer alene nu udgøre op mod 1.700 kr. Det er før køreskolens undervisning er betalt.

For knallertkørere under 18 år kan prisen for teori, praktisk prøve og udstedelse samlet nå op over 1.200 kr.

Kørekort bliver en økonomisk udfordring

I en tid, hvor mange unge og studerende allerede kæmper med økonomien, kan de nye priser skabe yderligere pres. Og for personer, der har fået frakendt førerretten og skal generhverve den, vil det nu koste endnu mere.

Det er endnu uvist, hvornår de nye priser træder i kraft, da forslaget stadig er i høring. Men med en generel prisstigning på tværs af alle kategorier bliver kørekortpriser 2025 et nøgleord for mange danskere. Hvis de altså overvejer at tage eller forny deres kørekort i den nærmeste fremtid.

Fræk kode på campingpladsen: Denne farve lokker til lummert besøg