På baggrund af et øget trusselsbillede for cyberangreb og fysisk sabotage hæver Energistyrelsen nu beredskabsniveauet til GUL for olie- og fjernvarmesektorerne. Virksomhederne skal opjustere deres sikkerhedsforanstaltninger.
Energistyrelsen har besluttet at hæve beredskabsniveauet til GUL for olie- og fjernvarmesektorerne, hvilket betyder, at virksomhederne i disse sektorer skal øge deres opmærksomhed på sikkerheden ved deres anlæg. Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Beredskabsniveauet GUL indikerer en middel trussel og kræver, at virksomhederne opjusterer kravene til adgangskontrol, overvågning og alarmberedskab. Kravene varierer afhængigt af anlæggenes kritikalitet for forsyningssikkerheden.
‘Danmarks høje forsyningssikkerhed er dyrebar, og afbrydelser er kostbare for virksomhederne og til stor gene for os alle. Vi ved, at energisektoren er mål for ondsindede angreb, og derfor skal vi først og fremmest beskytte os mod de aktuelle trusler, men vi skal også have planer klar for at genoprette forsyningen hurtigst muligt, hvis vi alligevel bliver ramt. Det gælder hele energisektoren,’ udtaler Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.
Ny lov trådt i kraft
Den 7. marts 2025 trådte “Lov om styrket beredskab i energisektoren” i kraft, hvilket udvider beredskabskravene til at omfatte flere dele af energisektoren, herunder olie- og fjernvarmeselskaber. Loven implementerer EU’s NIS2- og CER-direktiver og indebærer, at antallet af virksomheder under Energistyrelsens faste tilsyn forventes at mere end fordobles. Derudover vil omkring 160 mindre forsyningsvirksomheder blive pålagt at have en beredskabsplan og et kontaktpunkt. Loven stiller også krav om fysiske, tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at sikre en høj robusthed i energisektoren. Det skriver Energistyrelsen på sin hjemmeside.
Samme niveau som el- og gassektorerne
Hævningen af beredskabsniveauet for olie- og fjernvarmesektorerne bringer dem på niveau med el- og gassektorerne, hvor beredskabet blev hævet til GUL den 12. juni 2024. Dette skete på baggrund af vurderinger fra Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste om et øget trusselsbillede, særligt i forhold til cyberangreb og fysisk sabotage.
Energistyrelsen understreger, at hævningen af beredskabsniveauet ikke skyldes bekymring for den aktuelle forsyningssituation, som vurderes at være stabil på tværs af alle energikilder.