Lokale projekter i Tønder Kommune kan nu se frem til en grøn økonomisk saltvandsindsprøjtning – hvis de har de “rette” visioner.
Lokalsamfund i Tønder Kommune kan se frem til en markant gevinst, når nye vindmøller og solceller rykker ind i landskabet. Med op til 330 millioner kroner i en ny Grøn Pulje åbnes der nu for, at lokale udviklingsprojekter kan få støtte til at realisere store idéer. Det oplyser Tønder Kommune i en pressemeddelelse.
Puljen er finansieret af opstillere af vedvarende energianlæg, som i henhold til statens VE-lov skal betale et engangsbeløb til kommunen ved etablering af nye anlæg. Pengene kanaliseres direkte til lokale formål og skal være med til at sikre, at lokalsamfundene får del i værdien af den grønne omstilling.
Grøn Pulje er nemlig en ordning i VE-loven, som skal sikre lokal accept af energianlæg. Ifølge Energistyrelsen skal opstillere af vindmøller og solceller betale 60.000 kroner pr. megawatt installeret effekt i engangsbeløb til kommunen. Pengene skal bruges på projekter, der fremmer lokal udvikling og medejerskab til omstillingen. Flere kommuner landet over har allerede oprettet grønne puljer – Tønders beløb er blandt de større.
Støtte til store idéer med lokal betydning
Pengene er øremærket projekter, der skaber langtidsholdbar værdi for borgerne og nærområdet – og ifølge kommunen er ambitionen høj. Puljen sigter ikke mod småforbedringer, men større projekter, der løfter fællesskabet.
Eksempler på støttemulige initiativer kan være:
- Etablering af nye mødesteder, forsamlingshuse eller aktivitetsområder
- Naturstier og rekreative grønne forbindelser
- Klimasikring og fælles energiløsninger
- Turist- og fritidstilbud med lokal forankring
Der stilles ikke krav om medfinansiering, men ansøgningerne skal komme fra almennyttige, ikke-kommercielle aktører med tilknytning til Tønder Kommune.
Høring før udrulning
Før selve puljen åbnes for ansøgninger, sendes de overordnede rammer for administration og ansøgningsproces i offentlig høring. Høringsperioden løber til og med 1. juni 2025, og dokumenterne kan findes på kommunens hjemmeside.
Her kan borgere og foreninger få indblik i, hvordan man søger, hvem der kan søge, og hvilke kriterier der lægges vægt på. Efter høringen vil materialet fortsat være tilgængeligt, og der oprettes en særlig temaside for Grøn Pulje, når politisk behandling er afsluttet i juni.
Første ansøgningsrunde forventes gennemført i løbet af 2026.
Verdens smukkeste pigenavn kåret: Tusindvis af danskere har det