Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund besøger britiske topuniversiteter og konferencer for at hente inspiration til Danmarks arbejde med innovation, rum- og kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) rejser i denne uge til London for at styrke det dansk-britiske samarbejde om forskning og innovation. Besøget sker i en tid, hvor både Danmark og Storbritannien satser massivt på kvanteteknologi og iværksætteri. Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.
Storbritannien er globalt førende på flere forskningsområder og har blandt andet fire af verdens højest rangerede universiteter og Europas største investeringer i kvanteteknologi. Rejsen skal give inspiration til, hvordan Danmark kan omsætte forskning til samfundsnyttige løsninger og kommerciel succes.
Innovation i praksis – og tættere samarbejde
En af turens vigtigste stop er Imperial College London’s White City Campus – et område, der er kendt for sin evne til at få forskning hurtigt ud i virkeligheden, både som nye teknologiske løsninger og som virksomheder.
Erfaringerne herfra skal blandt andet bruges i arbejdet med Innovation District Copenhagen, der skal samle forsknings- og iværksættermiljøer i hovedstaden.
”Storbritannien er en vigtig strategisk partner for Danmark. De er førende og ambitiøse inden for mange af de samme områder, som vi også satser stærkt på herhjemme – blandt andet kvante- og rumteknologi. […] Vores konkurrenceevne og velfærd er afhængig af idéer og vores evne til at omsætte dem til innovative løsninger,” siger Christina Egelund.
Ifølge OECD og European Quantum Industry Consortium er kvanteteknologi et af de mest afgørende teknologiske satsningsområder for fremtidens samfund. Det spænder over alt fra hyperpræcise sensorer og kryptering til kvantecomputere, der kan revolutionere medicinalforskning og klimaoptimering. Danmark og Storbritannien indgik i april 2024 et formelt kvantepartnerskab, som skal fremme samarbejde om forskning, infrastruktur og ansvarlig teknologiudvikling. Partnerskabet placerer begge lande centralt i den europæiske og globale udvikling på området.
Dansk-britisk kvantepartnerskab skal udbygges
Ministeren deltager også som hovedtaler ved den internationale kvantekonference Commercialising Quantum, hvor teknologier som kvantecomputere og sensorer er i centrum. Her mødes hun desuden med sin britiske ministerkollega, Lord Patrick Vallance, for at styrke samarbejdet yderligere.
Rektor for Københavns Universitet, David Dreyer Lassen, deltager også i besøget og ser store muligheder i turen:
”Vi har en ambition om at blive endnu dygtigere til selv at bære den forskning, som vi producerer på Københavns Universitet, ud til gavn for samfundet. Der kan vi lære af briterne, som har været gode til bringe forskning og innovation tættere sammen,” siger han.