Zoologisk Have jubler: Truet art er tilbage efter 20 år

Arkivfoto: Zootårnet i København Zoo

I 20 år har arten været væk fra den danske natur – men nu er den tilbage, og Zoologisk Have kan ikke få armene ned.

Der er ikke noget at sige til, hvis Zoologisk Have er svært begejstret for tiden.

I 20 år har der hersket tavshed, men nu lader det til, at en ellers truet dyreart endnu ikke har sunget sin svanesang.

For første gang i to årtier er der nemlig registreret hanner, der kvækker, ved Hegnegårdssøen, og flere voksne tudser er desuden observeret ved Orøstrand.

Det oplyser Zoologisk Have i København i en pressemeddelelse.

Fundene markerer et gennembrud i arbejdet med at redde en af Danmarks mest truede paddearter – og kulminationen på mange års målrettet naturgenopretning.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Her har både Zoologisk Have, Holbæk Kommune, lodsejere og lokale beboere alle spillet en aktiv rolle i bestræbelserne på at bringe tudsen tilbage til øen.

“Det er fantastisk at se, at vores arbejde har båret frugt, og at der nu er voksne grønbrogede tudser i naturen på Orø. At de findes i et område, hvor de har været uddøde i 20 år, er ret utroligt. Det er det, vi har drømt om og håbet på – og det er fantastisk at se – og høre – effekten af vores indsats. Og fantastisk at Holbæk Kommune prioriterer at gøre noget for den grønbrogede tudse. Når vi hjælper den, så gør vi også meget andet godt for andre arter. Vand er liv, og mange insekter og fugle har også glæde af selv det mindste vandhul, hvor tudserne er fundet,” udtaler Lene Vestergren Rasmussen, dyrepasser og projektleder i Zoologisk Have, i pressemeddelelsen.

Fra væk til kvæk

Den grønbrogede tudse har i årtier været i frit fald i Danmark.

Mellem 1940’erne og 1980’erne forsvandt op mod 88 procent af artens naturlige levesteder, og i dag er tudsen helt væk fra Jylland. Kun enkelte bestande overlever på Sjælland, Lolland, Falster og i Det Sydfynske Øhav.

Arten er i dag rødlistet og beskyttet af EU’s habitatdirektiv.

På Orø forsvandt den grønbrogede tudse for omkring 20 år siden. Men i 2008 tog Holbæk Kommune initiativ til at genskabe egnede ynglemiljøer – vandhuller og omkringliggende natur, der matcher tudsens behov.

Da der ikke længere fandtes tudser på øen, indledte kommunen et samarbejde med Zoologisk Have i København om at levere dyr til genudsættelse.

I 2022 blev de første 100 etårige tudser og tusindvis af haletudser fra ZOO’s avlscenter sat ud i naturen på Orø.

Siden da har Zoologisk Have hvert år opdrættet flere tusinde haletudser, som er blevet fragtet til øen med trækfærge.

Men arbejdet er langt fra forbi.

Flere tudser på vej

Allerede den 28. maj bliver årets første kuld haletudser sat ud i Orøs vandhuller.

Målet er, at bestanden på sigt bliver selvreproducerende – og dermed ikke længere afhænger af menneskelig hjælp.

Zoologisk Have har i mere end 20 år spillet en nøglerolle i arbejdet med at bevare Danmarks truede paddearter som klokkefrø, strandtudse og grønbroget tudse.

På Frederiksberg opdrætter ZOO de små padder, som hvert år udsættes i tusindvis i den danske natur. Det styrker biodiversiteten og giver truede arter en ny chance.

Viden, engagement og samarbejde med både lodsejere og kommuner er afgørende for indsatsen – og tudsernes tilbagevenden til Orø er et håndgribeligt og opløftende bevis på, at naturprojekter virker, når de er langsigtede, velplanlagte og følges til dørs.

Lørdag fejrer Lillebæltsbroen fødselsdag med farverig lysfest, der hylder 90 års imponerende ingeniørkunst.