USA med præsident Donald Trump i spidsen forsøger nu angiveligt med et nyt tilbud for at lokke Grønland væk fra Danmark og i armene på amerikanerne
Amerikanske embedsmænd overvejer at tilbyde Grønlands regering en fri associeringsaftale (Compact of Free Association, red.) med USA.
Det siger to amerikanske embedsmænd og en anden person med kendskab til overvejelserne til nyhedsbureauet Reuters. Personerne står ikke frem med navn.
Overvejelserne er ikke officielt bekræftet.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har igennem måneder givet udtryk for en stor interesse i Grønland og ikke villet afvise brug af militær magt. Han har også foreslået at købe Grønland.
Både den danske regering og den grønlandske har på det kraftigste afvist, at Grønland skal overtages af USA.
En fri associeringsaftale vil ikke gøre Grønland til en del af USA.
Det grønlandske medie KNR har beskrevet modellen som et samarbejde mellem to selvstændige stater, hvor det ene land vælger at afgive beføjelser over udvalgte områder til det andet land.
Modellen blev introduceret efter Anden Verdenskrig som led i FN’s afkoloniseringsproces.
Debatten om fri associering er velkendt i Grønland, hvor modellen har været diskuteret som en mulig fremtidig samarbejdsform med eksempelvis Danmark eller USA.
Den amerikanske regering har sådanne associeringsaftaler med Mikronesien, Palau og Marshalløerne.
En sådan aftale kan se forskellig ud fra land til land, men kan for eksempel betyde, at USA leverer basale samfundsfunktioner, mens USA’s militær kan operere frit i det pågældende land. Handel med USA vil også i store træk være toldfri under en sådan aftale.
I henhold til en forsvarsaftale mellem Danmark og USA fra 1951 har amerikanerne allerede meget vid adgang til Grønland og kan frit øge deres militære tilstedeværelse.
De anonyme kilder anerkender, at der kan være flere praktiske problemer med planen om en fri associeringsaftale. Det skulle heller ikke være den eneste plan, der er under overvejelse i USA.
Reuters har tidligere skrevet, at nogle rådgivere har foreslået en fri associeringsaftale uformelt. Men det har ikke tidligere været fremme, at embedsmænd i Det Hvide Hus også drøfter logistikken i forslaget.
Hverken Det Hvide Hus, Danmarks ambassade i Washington D.C. eller Grønlands repræsentation er vendt tilbage på Reuters’ henvendelse.
En anonym europæisk embedsmand siger, at der ikke har været rettet henvendelse fra USA til den danske regering om den amerikanske idé om fri associering.
Den grønlandske vej mod selvstændighed er beskrevet i selvstyrelovens paragraf 21, som blandt andet kræver forhandlinger mellem Grønland og Danmark om en konkret aftale, inden der i Grønland afholdes en folkeafstemning – for eksempel om en eventuel udtræden af rigsfællesskabet.