Regeringen og Folketingets partier bag Grøn Trepart afsætter over en milliard kroner til mere fleksible løsninger i kampen for at forbedre det danske vandmiljø.
Vådområder er et af de mest effektive redskaber i kampen for at reducere kvælstofudledning til fjorde og hav. Nu bliver det både lettere og hurtigere at etablere dem. Det sker med en ny politisk aftale, hvor partierne bag Grøn Trepart – herunder Socialdemokratiet, Venstre, SF og flere andre – er blevet enige om at udmønte mere end en milliard kroner fra Danmarks Grønne Arealfond. Det oplyser Ministeriet for Grøn Trepart i en pressemeddelelse.
Aftalen skal sætte fart på etableringen af både helt små og meget store vådområder, og det skal ske via nye, fleksible ordninger, der giver lodsejere mulighed for at komme i gang uden lange sagsforløb.
Ifølge Miljøstyrelsen reducerer vådområder kvælstofudledning med op til 100 kg pr. hektar om året – og er dermed blandt de mest kosteffektive miljøtiltag. Danmark er i EU-regi forpligtet til at forbedre vandmiljøet under Vandrammedirektivet. Samtidig viser tal fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, at kun 4 ud af 109 danske kystvandområder i 2023 levede op til god økologisk tilstand. Vådområdeindsatsen er derfor en vigtig del af Danmarks grønne omstilling og målsætning om at halvere kvælstofudledningen fra landbruget frem mod 2027.
Kortere vej fra idé til vådområde
Hidtil har vådområdeprojekter typisk krævet kommunal involvering og flere lodsejere. Den nye ordning åbner nu for, at også enkeltpersoner og mindre jordejere kan søge og få tilskud til mindre projekter – uden omfattende bureaukrati.
”Vådområder er en vigtig brik i det store puslespil, vi er i gang med at lægge for at få liv tilbage i havet og fjordene. For at få den grønne trepart til at lykkes er det vigtigt, at pengene kommer hurtigt ud og gør gavn, og jeg er meget glad for, at vi nu kan brede viften af muligheder ud. I fremtiden vil der simpelthen være flere lodsejere, der hurtigt og uden lange ansøgningsprocedurer kan sætte gang i vådområdeprojekter,” siger minister for grøn trepart Jeppe Bruus.
Milliardinvestering i store statslige projekter
Samtidig bliver der investeret massivt i store statslige vådområder, som skal gennemføres af Naturstyrelsen. 600 mio. kr. er afsat i 2025, og yderligere 200 mio. kr. årligt i 2026 og 2027. Derudover sættes der 250 mio. kr. af til jordfordeling og erstatningsjord – hvilket skal gøre det lettere for landmænd at omlægge landbrugsjord uden at tabe produktionsgrundlag.
I alt er 1,05 mia. kr. nu målrettet konkrete vådområdeindsatser og relaterede omstillinger frem mod 2027. En yderligere reserve på 349 mio. kr. holdes tilbage til evt. overansøgninger og akutte behov.
Benzinpriser rasler ned her: Koster snart kun 9 danske kroner