Ekspertgruppe om mange dødelige ulykker: Farligt maskinarbejde i kræver ny kultur

Hver anden dødsulykke i landbruget involverer en maskine – ny rapport anbefaler branchepartnerskab og styrket undervisning for at bremse ulykkestallet.

Alt for mange mister livet i forbindelse med arbejde i det danske landbrug – og i over halvdelen af tilfældene spiller maskiner en central rolle. Det er baggrunden for en ny rapport fra Regeringens Ekspertgruppe for Arbejdsulykker, som netop er offentliggjort. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Arbejdstilsynet.

Ekspertgruppen anbefaler nu, at aktører i branchen danner et bredt og forpligtende partnerskab for at styrke sikkerheden. Formålet er at skabe en stærkere sikkerhedskultur, hvor der ikke gås på kompromis med arbejdsmiljøet – heller ikke i perioder med højt produktionstryk.

Ifølge Arbejdstilsynets årsstatistik er landbruget den branche med flest arbejdsrelaterede dødsulykker i Danmark – typisk 4–6 om året. Mange ulykker involverer tunge maskiner som traktorer, mejetærskere og frontlæssere. En rapport fra Videncenter for Arbejdsmiljø viser, at risikovurdering ofte er mangelfuld, og at unge og ufaglærte medarbejdere er særligt udsatte. Organisationer som SEGES Innovation og 3F har tidligere efterlyst en national indsats for at styrke sikkerheden i sektoren.

Sikkerhed bliver nedprioriteret i jagten på drift

”Ekspertgruppens analyse viser, at der er tre hovedårsager til, at ulykkerne sker. Det er måden maskinerne bliver brugt på, maskinernes indretning og helt overordnet en kultur i landbruget, hvor fokus på drift i praksis betyder, at man går på kompromis med sikkerheden. I ekspertgruppen har vi arbejdet med anbefalinger, som skal ændre ved de årsager, som vi er stødt på gentagne gange,” siger formand Dan Radmer Henriksen i pressemeddelelsen.

Ekspertgruppen har undersøgt 17 konkrete ulykker med maskiner i landbruget ved hjælp af metoden Accimap, som analyserer hele det system, der ligger bag en ulykke – fra arbejdsgiver og brancheorganisationer til myndigheder og lovgivning.

Partnerskab skal sætte sikkerhed først

Rapporten opfordrer branchen til at tage ejerskab og skabe en fælles retning, der prioriterer sikkerhed på linje med effektivitet og produktion. Det handler bl.a. om bedre planlægning, mere uddannelse i korrekt maskinanvendelse og opgradering af maskiners sikkerhedsindretning.

”Jeg håber, at aktørerne i branchen tager godt imod anbefalingerne og er klar til at gå sammen i et forpligtende partnerskab. […] Landmanden skal sikre sig, at maskinen anvendes under de rette omstændigheder, og at maskinen er den rigtige til opgaven. Samtidig skal både landmand og ansatte vide, hvordan maskinen skal bruges, og lige så vigtigt hvordan den ikke skal bruges,” siger Dan Radmer Henriksen.

Ekspertgruppen anbefaler også, at erhvervsskolerne styrker undervisningen i maskinsikkerhed – og at relevante myndigheder og brancheorganisationer bidrager aktivt til implementeringen af anbefalingerne.

Benzinpriser rasler ned her: Koster snart kun 9 danske kroner