Region Hovedstaden sætter bremsen i: Indfører ansættelsesstop for speciallæger

Regionen vil bidrage til en mere ligelig lægedækning i Østdanmark – og bremse stigning i antallet af speciallæger i hovedstaden.

Fra 1. juni 2025 indfører Region Hovedstaden et såkaldt kvalificeret ansættelsesstop for speciallæger og læger i uklassificerede stillinger på hospitalerne. Det sker som led i en ny strategi for at sikre en mere balanceret fordeling af læger i Østdanmark og som bidrag til de aktuelle nationale forhandlinger om et loft over speciallægestillinger. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

Beslutningen betyder, at hospitalerne fremover kun kan ansætte speciallæger, hvis det vurderes som nødvendigt af den enkelte hospitalsdirektion. Psykiatrien og Bornholms Hospital er dog undtaget.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og Lægeforeningen har Region Sjælland og Region Nordjylland i flere år haft størst problemer med at rekruttere speciallæger – især til de medicinske specialer og akutområdet. I en rapport fra VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd) fra 2023 anbefales det, at der arbejdes med økonomiske incitamenter, faglige miljøer og fleksible karriereforløb for at få flere læger til at bosætte og arbejde uden for de største byer. Et loft over antallet af speciallæger i storbyerne er et af flere forslag, der nu afprøves politisk.

Flest speciallæger – men ikke flest behov

”Vi må påtage os et ansvar,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S). “vi kan ikke opretholde en tilstrømning af læger. Vi skal sikre læger i hele Østdanmark og være solidariske med Region Sjælland. Derfor indfører vi et kvalificeret ansættelsesstop.”

Fra januar 2022 til april 2025 er antallet af speciallæger i Region Hovedstaden steget med 4,3 procent – svarende til 146 personer – mens antallet af læger i uklassificerede stillinger er steget med 12,2 procent.

Det kommende stop skal især ses i lyset af, at Region Hovedstaden og Region Sjælland i 2027 bliver lagt sammen til den nye Region Østdanmark.

Fokus på rekruttering uden for storbyerne

Regionsdirektør Jens Gordon Clausen understreger, at ansættelsesstoppet kun er ét af flere tiltag, der skal sikre bedre lægedækning i hele regionen:

”Når der skal sikres lægedækning i hele geografien, er det vigtigt at blive klogere på, hvad det gode lægeliv er. Vi skal se på, hvordan vi skaber stærke faglige miljøer på hospitalerne, gode uddannelsesmuligheder, attraktive karriereveje og et arbejdsliv, der hænger sammen for lægerne,” siger han og tilføjer, at regionen i samarbejde med Region Sjælland vil udvikle konkrete anbefalinger til at tiltrække læger uden for hovedstaden.

Regionen har forud for beslutningen været i tæt dialog med Lægeforeningen, Foreningen af Yngre Læger og relevante tillidsrepræsentanter.

Ifølge Kristian Antonsen, direktør på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, vil patienterne fortsat kunne forvente høj kvalitet i behandlingen:

”Vi kommer fortsat til at give patienterne en behandling af høj kvalitet i Region Hovedstaden. Vi har i den seneste tid oplevet en positiv udvikling i antallet af sundhedspersonale i regionen, og overordnet set står vi i dag et godt sted,” siger han.