Ny historisk aftale: En milliard kroner skal løfte erhvervsuddannelserne

Regeringen og et bredt flertal i Folketinget er enige om massiv investering i faglærte – bedre undervisere, stærkere miljøer og flere udlandsophold på vej.

Erhvervsuddannelserne i Danmark får nu et historisk økonomisk løft. Regeringen og et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, der sikrer en årlig investering på en halv milliard kroner fra 2030 – og med allerede stigende midler fra 2025. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen skal sikre, at flere unge gennemfører en erhvervsuddannelse, og at kvaliteten hæves markant. Med 31 initiativer skal elever og lærlinge mødes af dygtigere undervisere, bedre sammenhæng mellem skole og praktik – og stærkere sociale fællesskaber.

Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd vil Danmark mangle op mod 100.000 faglærte i 2030, særligt inden for byggeri, industri og grøn omstilling. En rapport fra Klimarådet viser, at realiseringen af Danmarks klimamål kræver markant flere faglærte til bl.a. energirenovering, fjernvarmeudrulning og bæredygtigt landbrug. Investeringen i erhvervsuddannelserne skal derfor ses som både en uddannelsesreform og en forudsætning for at lykkes med den grønne omstilling.

Skolerne får frihed og ansvar

En hjørnesten i aftalen er, at erhvervsskolerne får betydelige frie midler – i 2025 afsættes 262 mio. kr., stigende til 317 mio. kr. årligt fra 2032. Skolerne kan bruge pengene efter lokale behov, eksempelvis til trivselsinitiativer, undervisningsudstyr, flere undervisere eller støtte til elever med særlige behov.

‘Det er på tide, at vi investerer markant i den faglærtes uddannelse. Og giver de unge samme løfte om høj kvalitet og høj faglighed, som vi i årtier har givet de boglige,’ siger undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Stærkere undervisning og oplæring

Flere initiativer retter sig mod undervisernes kompetencer. Den pædagogiske efteruddannelse styrkes med op til 100 mio. kr. årligt fra 2032. Der skal også ansættes flere gæstelærere fra fx erhvervsliv, landbrug og restaurationsbranchen, så undervisningen bliver mere praksisnær.

Samtidig placeres et tydeligt ansvar hos skolerne for at sikre tættere kontakt og kvalitet i elevernes oplæring i virksomheder. Skolerne forpligtes bl.a. til at besøge eleverne i praktikken og styrke samarbejdet med virksomhederne.

Nemmere adgang og styrkede fællesskaber

Aftalen gør det lettere at bo på skolehjem – unge med blot 45 minutters transporttid får adgang, hvor kravet tidligere var 75 minutter. Målet er at styrke det sociale miljø og mindske frafald. Derudover forbedres støtten til elever med handicap, og flere kan tage deres uddannelse over længere tid.

Et andet løft gælder udlandsophold. Andelen af elever, der tager en del af uddannelsen i udlandet, skal femdobles, og tilskuddene hertil øges markant.