Europæiske klima- og Palæstina-aktivister angriber Mærsk

Demonstration foran Mærsk
Arkivfoto.

I en koordineret kampagne over 10 dage går klima- og Palæstina-aktivister til angreb på Mærsk. Det sker i flere europæiske byer – København er centrum for protesterne.

Mærsks rolle i både klimakrisen og krigen i Gaza bliver de næste 10 dage genstand for markante protester flere steder i Europa. Det oplyser Den Grønne Ungdomsbevægelse i en pressemeddelelse mandag morgen.

Kampagnen, der har fået navnet May:hem, involverer aktioner i blandt andet København, Aarhus, Paris, Rotterdam, Berlin, Stockholm og Helsinki. Ifølge arrangørerne går protesterne målrettet efter Mærsks kontorer samt en række kulturinstitutioner, som er støttet økonomisk af virksomheden. Det indbefatter både Operaen og Statens Museum for Kunst.

Kritik af Mærsk: Våbentransport og CO₂-udledning

Blandt hovedkritikpunkterne er Mærsks transport af militært udstyr til Israel og selskabets klimamæssige aftryk. Ifølge kampagnens talsperson, Laurits Winther fra Den Grønne Ungdomsbevægelse, symboliserer Mærsk en destruktiv form for global kapitalisme:

”Mærsk er nemlig et godt eksempel på, hvordan forskellige kampe hænger sammen: Deres hensynsløse profitjagt betyder, at de både bidrager til folkemord i Gaza, transporterer massive mængder af olie og gas rundt i verden, udleder mere CO2 end hele Danmark til sammen og desuden ikke betaler nogen skat,” siger han.

Mærsk er ifølge aktivisterne blandt USA’s største private våbendistributører og har fragtet militært udstyr til Israel, der anvendes i krigen i Gaza og på Vestbredden. I Danmark er virksomheden dog bredt anerkendt for sin støtte til kulturliv og teknologisk innovation – et image, som kampagnen nu forsøger at udfordre.

”Mærsk er enormt god til at vaske sig både grønne og stuerene med flotte ord og spektakulære finansieringer. […] Vores formål med kampagnen er også at ridse lidt i det her glansbillede og afsløre, at Mærsk er en enormt destruktiv virksomhed,” siger aktivist Ida Lund i pressemeddelelsen.

Ifølge The Global Shipping Report 2023 er containerfragt ansvarlig for cirka 3 % af de globale CO₂-udledninger. A.P. Møller – Mærsk har annonceret mål om at være klimaneutral i 2040 og investerer i grønne brændstoffer og metanol-drevne skibe. Dog viser tal fra Transport & Environment, at rederiets samlede udledninger i 2022 oversteg Danmarks årlige nationale udslip. Kritikere fremhæver, at Mærsks grønne ambitioner endnu ikke modsvarer virksomhedens reelle påvirkning.

En kampagne timet til historiske datoer

Protestdagene løber fra 5. til 15. maj. Den første dag falder sammen med Danmarks befrielsesdag, mens kampagnen afsluttes på Nakba-dagen – den palæstinensiske mindedag for fordrivelsen i 1948 ved oprettelsen af staten Israel.

Udover protestaktionerne omfatter kampagnen også workshops, fællesspisning og sociale arrangementer i både København og Aarhus. Den 10. maj er der planlagt større demonstrationer mod Mærsk i begge byer.

Løkke om Israels offensive planer i Gaza: ‘Stærkt bekymrende’