Natursejr i Odsherred: Disse områder fredes

470 hektar unikt landskab i Odsherred får ny fredning – giver bedre adgang for besøgende og stærkere beskyttelse af truede arter.

Et af Sjællands mest karakteristiske landskaber er nu blevet fredet.

Fredningsnævnet har netop truffet afgørelse om at frede Veddinge Bakker og Skamlebæksletten – et stærkt kuperet og kystnært naturområde i Odsherred, der tilsammen udgør 470 hektar. Det oplyser Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Det er foreningen alene, der står bag fredningsforslaget, efter Odsherred Kommune trak sig fra sagen kort tid efter dens rejse i 2021. Nu har Fredningsnævnet givet grønt lys, og det betyder både mere naturbeskyttelse og bedre adgang for offentligheden.

Både natur og mennesker vinder

”Vi er meget glade for, at Fredningsnævnet har truffet en afgørelse i sagen, som betyder, at hele området får en bedre beskyttelse, og at der bliver bedre adgang til at opleve den særlige natur i området for lokalbefolkningen,” siger Bente Ilsøe, bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Odsherred.

Fredningen er både en modernisering af en eksisterende, 60 år gammel fredning af Veddinge Bakker og en nyfredning af Skamlebæksletten. Sletten er en såkaldt smeltevandsslette – et geologisk landskab, som blev formet under sidste istid. I dag huser området mange sjældne og truede arter, som med fredningen får forbedrede levesteder og spredningsmuligheder.

Formålet med fredningen er desuden at sikre større sammenhæng i naturområdet og at skabe basis for naturpleje, som fremmer biodiversitet og sikrer de naturtyper, der i forvejen er beskyttet som en del af Natura 2000-netværket.

Området får samtidig forbedret rekreativ værdi. Den nye fredning betyder, at offentligheden får adgang til nye stier og friere færdsel på både offentlige og ikke-dyrkede private arealer.

Endelig afgørelse trækker ud

Fredningen er dog endnu ikke formelt trådt i kraft. Fordi erstatningen til lodsejerne overstiger 500.000 kroner, skal sagen automatisk behandles i Miljø- og Fødevareklagenævnet. Den proces kan tage op til to år, før der falder en endelig afgørelse.

Når fredningen er endeligt godkendt, bliver det Odsherred Kommunes opgave at anlægge stier og udarbejde en plejeplan for de privatejede dele af området.