Dansk hjælp til Ukraine: Rent drikkevand på vej til krigsramte byer

Danmark og Ukraine indgår aftale om at genopbygge ødelagt vandinfrastruktur – særligt i den hårdt ramte by Mykolaiv.

Danmark rækker nu hånden ud til Ukraine i kampen for rent drikkevand. En ny samarbejdsaftale mellem de to lande skal sikre genopbygningen af den ødelagte vandinfrastruktur, som er blevet hårdt ramt af krigens ødelæggelser. Det oplyser Miljø- og Ligestillingsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen blev underskrevet den 29. april af miljøminister Magnus Heunicke og hans ukrainske kollega Svitlana Grynchuk og fokuserer på konkrete indsatser i den sydlige ukrainske by Mykolaiv, hvor indbyggerne i dag lever uden adgang til rent drikkevand.

Byen har fået sin vandforsyning lagt i ruiner som følge af russiske angreb. I dag må vand til drikke og madlavning køres ind i tankvogne, mens beboerne må bruge saltvand til bad og rengøring.

Danmark skal hjælpe med vand, lovgivning og teknologi

“Vand er et våben i krigen i Ukraine og det har medført store skader på økosystemer og miljøet,” udtaler miljøminister Magnus Heunicke i pressemeddelelsen. “Danmark er langt fremme, når det kommer til sikring af vandressourcer, og med aftalen hjælper vi Ukraine med at sikre rent drikkevand i byer som Mykolaiv, som har fået ødelagt deres drikkevandsressourcer.”

Ifølge ukrainske myndigheder er over 740 vandforvaltningsanlæg blevet beskadiget eller ødelagt siden krigens begyndelse. I alt vurderes det, at der er sket over 5000 miljøskader som følge af krigen. Genopbygningen af sektoren anslås at ville koste 11,3 milliarder dollars.

Den nye dansk-ukrainske samarbejdsaftale, et såkaldt Memorandum of Understanding (MoU), dækker blandt andet indsatsområder som beskyttelse af vandressourcer og grundvand, spildevandshåndtering, forureningskontrol og modernisering af vandforsyningen. Aftalen giver også mulighed for at udvide samarbejdet til andre områder, hvor natur og miljø er ødelagt.

Danmark har siden 2024 haft et myndighedssamarbejde med Ukraine med fokus på netop miljøbeskyttelse og tilpasning af ukrainsk miljølovgivning til EU’s standarder.

Kunderne må vinke farvel – ikke kun til 365discount-butikkerne, men også til populære produkter.