Jægere, der påtager sig opgaven med at skyde problemulve, skal have særlige kvalifikationer.
Det siger formand for Danmarks Jægerforbund Claus Lind Christensen.
– Vi er klar til at løse opgaven, når nogen kalder på os, og der er en problemulv, der skal skydes, siger han.
Forbundet har planer om at lave et uddannelsesforløb for jægere, som af myndighederne kan blive bedt om at skyde problemulve.
De skal blandt andet lære om ulvens biologi og om at skyde et dyr i bymæssig bebyggelse.
– Skal man skyde en ulv, stiller det nogle krav, ikke mindst hvis det foregår i nærheden af bymæssig bebyggelse – sikkerhed frem for alt, siger jægerformanden.
Men jægerne skal også lære om hierarkiet i ulveflokke:
– Hvis der for eksempel er tale om en ulveflok, som vi har set det i Oksbøl, er det ikke ligegyldigt, hvilken ulv man fjerner fra flokken.
– Hvis man fjerner den ældste i flokken, mister flokken sin leder. Så risikerer man bare at gøre problemet endnu større.
– Så det handler også om at lære ulvens biologi at kende, blandt andet at kunne kende forskel på gamle og unge ulve, siger Claus Lind Christensen.
En ny ulvehandlingsplan, som trepartsminister Jeppe Bruus (S) mandag præsenterede i Oksbøl, skal give bedre muligheder for at skyde ulve.
Det gælder eksempelvis ulve, der færdes i byområder, som det flere gange har været tilfældet i netop Oksbøl.
Det gælder også ulve, der angriber husdyr bag ulvesikret hegn.
I alle tilfælde vil det være myndighederne, der skal give tilladelse til, at en ulv kan skydes.
Det vil i givet fald være en person med jagttegn og våbentilladelse, der skal løse opgaven.
Claus Lind Christensen ser det som en samfundsopgave, som jægerne er klar til at påtage sig på linje med opgaven med at regulere mårhunde og råger.
Han forventer også, at der på sigt kan blive øget brug for jægere til at regulere ulve, i takt med at antallet af ulve herhjemme er steget år for år og nu udgør 42 dyr.
– Beskyttelsen af ulve er gradvist ved at blive blødt op, og vi tror på, at vi på et tidspunkt kommer til et sted, hvor man skal begynde at forvalte ulv, som man gør i Sverige, hvor man aktivt beslutter, hvor mange ulve der skal være, og hvor mange der skal fjernes.
– Den del af forvaltningen bliver jægerne også en del af – helt på samme måde som andet vildt, der forvaltes i Danmark, siger Claus Lind Christensen.
Se de vilde billeder: Nazisterne ankommer og besætter Nyvang