Regeringen uddeler 24 millioner kroner til istandsættelse af historiske kirker. Blandt modtagerne er både verdensarv og lokale kulturperler.
27 kirker fordelt over hele landet kan nu se frem til tiltrængt vedligeholdelse og restaurering. Det sker, efter at kirkeminister Morten Dahlin (V) har fordelt 24 millioner kroner fra By-, Land- og Kirkeministeriets kirkeistandsættelsesordning for 2025. Det oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.
’Vi skal passe på Danmarks kristne kulturarv. Derfor er det afgørende, at vi løbende sørger for at vedligeholde og passe på vores gamle kirker. De er en del af vores fælles historiefortælling og spiller en vigtig rolle i danskernes liv,’ siger Morten Dahlin.
Ordningen har til formål at støtte særligt bevaringsværdige kirker – både med national og lokal betydning. Ifølge ministeriet er det Nationalmuseet, der har vurderet, hvilke projekter der er støtteværdige i denne omgang.
Millioner til både verdensarv og landsbykirker
Blandt de støttede projekter finder man både højprofilerede kultursteder og mere ukendte, men lokalt vigtige kirker. Jelling Kirke, som er en del af UNESCOs verdensarv, får midler til at restaurere sit blytag – et arbejde, der skal sikre både bygningens udtryk og klimaskærm.
Samtidig går det største enkeltbeløb – 3,5 millioner kroner – til Glesborg Kirke i Norddjurs Kommune. Her er der tale om et projekt med særligt omfattende behov for istandsættelse, ifølge Nationalmuseets faglige vurdering.
Kirkerne modtager op til 3,5 millioner kroner hver, hvilket svarer til maksimalt 35 procent af de samlede udgifter. Det betyder, at menighedsrådene selv skal finde medfinansiering til den resterende del – ofte via lokale midler, fonde eller egne opsparinger.
En vigtig del af lokalsamfundet
Mens nogle af kirkerne er kendt på nationalt plan, udgør mange af de støttede bygninger vigtige samlingspunkter i landdistrikter og mindre bysamfund. Her fungerer kirken ikke blot som religiøst centrum, men også som ramme for dåb, bryllupper, koncerter og foredrag.
Ifølge kirkeministeriet er bevaringsindsatsen derfor ikke kun en arkitektonisk eller historisk investering – det handler også om at sikre de rammer, der er med til at fastholde liv og fællesskab i mange egne af landet.
2400 kirker – mange skal vedligeholdes
Ifølge Nationalmuseets seneste opgørelser findes der omkring 2.400 kirker i Danmark, hvoraf langt størstedelen er middelalderlige bygninger. Over halvdelen af disse har behov for omfattende vedligeholdelse i de kommende år, ikke mindst på grund af klimaforandringer, der skaber nye udfordringer for materialer og konstruktioner.
Desuden er der i takt med faldende medlemstal i folkekirken øget opmærksomhed på at sikre kirkebygningernes funktion og relevans i lokalsamfundet. Her spiller statslige midler som kirkeistandsættelsesordningen en vigtig rolle i at fremtidssikre både kulturarv og brugsværdi.
Ministeriet forventer at offentliggøre detaljer om de enkelte projekter på sin hjemmeside i den kommende.
Tre omkom i arbejdsulykke: Nu kræver 3F fængsel for brud på arbejdsmiljøloven